Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
 

Akileijanrölliruoste
(Puccinia agrostidis)

LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Puccinia agrostidis

 

Puccinia agrostidis

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Akileijanrölliruoste kuuluu kantasienteen kaareen ja ruostesienten luokkaan. Sukuun kuuluu kymmeniä lajeja, jotka loisivat ruoho- ja heinäkasveilla.

Akileijanrölliruoste muodostaa akijeijan lehtiin suuria pyöreähköjä kuoppalaikkuja, jotka ovat väriltään kellanpunaisia. Kuopan kohdalla lehden alapinnalla on tiheässä kuppimaisia helmi-itiöpesäkkeitä. Itiöpöly on punakeltaista.

Nurmiröllin (Agrostis capillaris) lehdissä ja korressa on loppukesällä punakeltaisia kesäitiöitä tai mustia talvi-itiöpesäkkeitä.

Levinneisyys: Ruoste on lehtoakileijalla melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Nurmirölliltä ruoste tavataan usein, mutta sen sekoittaa helposti muihin röllin ruosteisiin.

Muuta: Euraasia, Pohjois-Amerikka, Australia. Ruosteet voivat olla pahoja viljan tuholaisia.

  Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Akileijanrölliruoste on yleinen mikrosieni akileijalla Luopioisissa.

Sekä lehtoakileija että nurmirölli ovat Luopioisissa yleisiä. Akileijat leviävät helposti puutarhasta lähialueille. Luonnonkasvustoja ei ole varmuudella löydetty, joten ei ole tietoa, kuinka ruoste viihtyy niissä.

Ruostetta en ole huomannut akileijakasvustoissa joka vuosi enkä ole löytänyt sitä hyvinäkään vuosina kaikista kasvustoista. Toisaalta jotkin akileijat saattavat olla kokonaan ruosteen saatuttamia. Nurmirölliin ruoste tarttuu helposti, mutta aina ei ole varmuutta siitä mikä kolmesta yleisestä ruosteesta kulloinkin on kyseessä. Sieni pitäisi aina varmentaa mikroskoopilla sen itiöistä.

Kaikki kuvat on otettu Padankosken Salimäestä.

 
 

Isäntäkasvien muita mikrosieniä

Lehtoakileijalta on löydetty lisäksi:

akileijanhärmä (Erysiphe aquilegiae), joka on hyvin tavallinen laji Etelä- ja Keski-Suomessa.

Nurmiröllillä esiintyy:

paatsamanheinäruoste (Puccinia coronata) ja happomarjanheinäruoste (Puccinia graminis). Lisäksi Etelä-Suomesta on löydetty röllinviirunoki (Ustilago striiiformis).

 

Löydetyt isäntäkasvit

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
X
Yleinen
Nurmirölli Agrostis capillaris
X
Yleinen
 
  Puccinia agrostidis   Puccinia agrostidis