Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
      Mikrosienten suojelu  
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet Päivitys: 28.12.2015

 
 

Uhanalaiset lajit

Sienten uhanalaisuus maassamme on arvioitu samalla tavalla kuin muidenkin eliöiden uhanalaisuus. Tulokset on esitelty Punaisessa kirjassa 2010 (Rassi ym. 2010).

erysiphe_trifolii

Apilanhärmä (Erysiphe trifolii) tuskin muuttuu uhanalaiseksi. Se on yksi yleisimpiä härmiä. Tässä sitä on kertavanaan metsäapilalla.

Mikrosienet tunnetaan maassamme melko hyvin verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Uhanalaisarvioinnissa oli mukana 166/221 ruostesientä ja 124/166 nokisientä. Näistä uhanalaisia ruostesieniä on 3 En- ja 2 Vu-lajia sekä nokisieniä 2 Vu-lajia. Arvioiduista (yhteensä 290 lajia) ruoste- ja nokisienistä uhanalaisia on 4,8 %.

Muita uhanalaisia mikrosieniä ei Punaisessa kirjassa eritellä.

 

 

Silmälläpidettävät lajit

Valtakunnallisesti silmälläpidettäviksi ruoste- ja nokisieniksi on arvioitu 3 + 2 lajia.

Muita mikrosieniä ei silmälläpidettävien osalta esitellä Punaisessa kirjassa.

ustilago_silenes-nutantis

Nuokkukohokinruoste (Ustilago silenes-nutantis) voisi olla Luopioisissa uhanalainen. Sitä ei ole alueelta löydetty, sillä sen isäntäkasvi, nuokkukohokki, on tavattu vain kerran satunnaisena.

 

 

 

Tilanne Luopioisissa

Uhanlaisia lajeja ei ole löytynyt Luopioisista, eikä niitä ole erikseen etsitty.

Myöskään silmälläpidettäviä lajeja ei Luopioisista ole löydetty.

Monet mikrosienilajit ovat harvinaisia, koska niiden isäntäkasvitkin ovat harvinaisia. Paikallisesti sellaisten lajien kantojen kehitystä tulisi seurata.

lophodermium_abietis

Uhanalaisselvityksissä herättää joskus keskustelua tuholaisten suojeleminen. Kuusenkaristesieni (Lophodermium abietis) tuskin kaipaa suojelua. Se aiheuttaa kuusenneulasten ennenaikaista tippumista ja on vahingollinen, lisäksi se on yleinen.