Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  'Tähtisarannoki'
(Anthracoidea karii)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Anthracoidea karii

 

Anthracoidea karii

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarannoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-sukuun kuuluu kymmeniä lähinnä sarakasveilla loisivaa nokisienilajeja.

Sarannoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Sarannokia esiintyy hyvin monilla sarakasveilla ja niitä tavataan loppukesästä.

Levinneisyys: Tämä nokisieni esiintyy tähtisaralla eikä sen yleisyydestä ole minulla tietoa.

Muuta: Sienen suomalainen nimi on epävirallinen.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

'Tähtisarannoki' on harvinainen mikrosieni Luopioisissa.

Tähtisara on yleinen kasvi ja löytyy usein mesotrofisilta soilta. Polkusara on myös yleinen ja löytyy rannoilta, teiden painanteista ja pientareilta.

Sientä olen tavannut vain kerran kesällä 2013 Laipasta. Sitä oli runsaasti tähtisaran pullakoissa pienellä kallionpainanteessa olevalla mesotrofisella suolla. Lähes kaikki sarakasvuston tähkät olivat vioittuneet noen vaikutuksesta.

'Tähtisarannoen' voi varmuudella määrittää vain mikroskoopilla, mutta toisaalta tältä saralta ei ole löydetty Suomesta muita vastaavia pullakoissa loisivia nokia. Kasvustoa tulee pitää silmällä samoin kuin tähtisaroja nyt löydetyn paikan läheisillä soilla. Sieni on helppo huomata.

Kuvat 1 ja 2 on otettu Laipan erämaa-alueelta kerätystä tähtisaranäytteestä. Kuva 3 on Pelkosenniemeltä polkusaranäytteestä.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Monella saralla on lisäksi lehtinokia, jotka ovat kuitenkin harvinaisia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia caricina
Puccinia paludosa
Puccinia dioicae
Puccinia silvatica

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Tähtisara Carex echinata
X
Harvinainen
Polkusara Carex brunnescens    
Harmaasara Carex canescens    
Äimäsara Carex dioica