Kukkia ja öttiäisiä

purtojuuri

’Nyt on kesä siinä mielessä parhaimmillaan, että perhosten uusi sukupolvi on kuoriutunut ja kuin tilauksesta myös parhaimmat perhoskukat kukkivat komeasti. Pihassa nauhukset ja muut mykerökukkaiset houkuttelevat pölyttäjiä, luonnossa kesän myöhäiskukkijat. Kuvassa lanttuperhonen verottaa purtojuuren mesivarastoja. Purtojuuri onkin tällä hetkellä metsän paras hyönteiskukka. Yritin kuvata myös kukkakärpäsiä, joita lenteli lukematon määrä pallomaisten kukintojen ympärillä, mutta ne olivat minulle liian nopeita ja kaikki kuvat olivat epätarkkoja. Suuria kIrvakärpäsiä (Syrphus sp.) ainakin lenteli samoin joitain minulle tuntemattomia pienempiä lajeja.

Näitä hyönteisille mieluisia kukkia kannattaa istuttaa omaan puutarhaankin. Perhostutkijat suosittavatkin koristekukiksi juuri tällaisia perhosia kerääviä lajeja. Onhan se hauska seurata niiden lentelyä ja touhuamista pihapiirissä. Samalla oppii tuntemaan uusia lajeja. Omassa pihassani ovat pyörineet ainakin neitoperhonen, amiraali, sitruuna- ja nokkosperhonen sekä liuskaperhonen. Alkukesästä käväisi myös aurooraperhonen, mutta se ei viihtynyt pihan kukilla. Lienee sille tyypillistä.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.