Viitseliäisyys

puu2’Olen seurannut muutaman vuoden ajan useitakin vastaavanlaisia blogeja kuin omani. Yleisenä huomiona näyttää olevan se, kuinka merkinnät harvenevat aina kun sää muuttuu. Kauniilla ilmalla kestää lyhyemmän ajan, ennen kuin kuvat ja tekstit löytävät perille, mutta viive siinäkin aluksi on. Synkemmällä syyssäällä tähän menee huomattavasti kauemmin. Tämä lienee aivan luonnollista, vai onko?

Olen valokuvannut luontoa ja muutakin vuosikymmeniä ja vaikka en ole koskaan erikoisemmin sanonut itseäni valokuvauksen harrastajaksi, valokuvaajasta puhumattakaan, olen pitänyt yllä kuvaamisen taitoa, sitä mikä vuosien saatossa on kehittynyt. Niinpä tavaksi tuli, että jonkinlainen kamera aina liikkui mukana retkillä, joskus jopa rasitteeksi saakka. Kävin mielessäni filosofista pohdintaa kuvien tarkoituksesta ja kuvauksesta ylipäänsä. Kuka niitä tarvitsee, kuka katsoo, mihin ne joutuu lopulta jne.? Varmaan tuttua aivotyötä muillekin. Nykyään en sitä enää niin ajattele. Sekin on varmaan digiajan tuoma muutos. Yksi sormen lipsahdus voi tuhota kaiken, joten kun haavoittuvuus on lisääntynyt, ovat kysymyksetkin väljentyneet. Kun alkusyksystä koneeni varmuuskopio hajosi, otti sydän yhden ylimääräisen muljauksen lisää ja kädet hikosivat, ahdistus nousi. Kun uusi kopio oli valmis, kaikki palasi omiin uomiinsa. Joku sanoi, että levyn tuhoutuminenhan on hyvä asia, se vähentää työtä. Ei tarvitse enää murehtia sekaisesta kuva-arkistosta. Varmaankin vitsi, mutta totta toinen puoli.

Mutta palaanpa siihen sään vaikutukseen kuvaamistapahtumassa. Kelopuun kuva tuli otettua vesisateessa, harmaana marraskuun aamuna, kun kaikkein mieluummin olisi jäänyt peiton alle uinumaan kuin lähtenyt koiran kanssa lenkille. Se kuitenkin vaati ja silloin oli mentävä. Kuva ei ole hienoista hienoin, sen tummuus kuvastaa paitsi syysharmautta niin myös ahdistusta metsiemme nykytilasta. Se on yksinäinen säästöpuu hakkuuaukealla, joka ei onneksi näy kuvassa. Kuitenkin pidän kuvasta. Se on viitseliäisyyden tuotos. Kun lähdin ja kun otin kameran mukaan ja kun viitsin suunnata sen kohti tuota puuta ja painaa vielä laukaisijaakin. Se antoi muiston hetkestä, joka säilyy tässä kuvassa. Itselle se merkitsee tätä muistikuvaa. Mitä se voisi merkitä muille? Tunnelmaa, ankeutta, kauneutta, viitseliäisyyttä… En tiedä.

Paljon enemmän pitäisi liikkua ulkona ns. huonolla säällä, sateessa, tuulessa, hämärässä, loskakelissä. Silloinkin löytyy kuvattavaa, silloinkin on jotain sanottavaa. Ehkäpä blogikirjoituksetkin tulisivat näin monipuolisemmiksi ja mielkkäämmiksi.’

2 thoughts on “Viitseliäisyys

  1. Tuota viimeisen kappaleen asiaa olen itsekin sivunnut monesti. Jossakin vaiheessa, kun havahtuu lämpimänä pysymisen olevan lähes ainoa olennainen seikka, kynnys muuhunkin kuin hyvällä säällä päiväsaikaan ulkoiluun on pienempi. Itse asiassa erästä levyä tässä juuri kuunnellessa totesin, että sitä tekisi mieli kuunnella märässä, pimeässä metsässä, jollakin tapaa, vaikka periaatteenani on se, ettei luonnossa kuunnella muuta kuin sitä itseään.

    Joistakin kohteista, kuten keloista, lupoista tai auringonlaskuista, tulee otettua kuva lähes joka kerta, kun kameran kanssa sellaisen lähelle sattuu. Niistä harvemmin tulee kovin erityisiä, vaikka näky silmien läpi olisikin pysäyttävä. Silti sen jollakin tapaa kokee niin erityiseksi, että ikuistamisen kokee sen arvoiseksi. Niinpä keloja vilisee minunkin arkistoni, monelta puolelta Suomea. Tärkeintä lienee se, että kokee ehkä itse tavoittaneeksi jotain sen hetken olemuksesta.

    • Veit sanat suusta, näin se on. Itsekin kuvaan paljon esim. kaikenlaisia pintoja. Niistä löytyy joskus mielenkiintoisia hahmoja, jotka ehkä aukeavat vain minulle tai sitten niistä ei löydy mitään. Monesti jälkeenpäin olen miettinyt, mitähän varten tuonkin olen kuvannut, mutta jo se, että kuva herättää ajatuksen, antaa sille kuvalle merkityksen. Liikaa kuitenkin tulee otettua ns. hyvän sään kuvia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.