Pikkukuppia kalliolla

maljakas

’Syksy on mukavaa aikaa, kun saa tonkia kaikkea kesällä unohduksiin jäävää housunpolvet savisina ja märkinä kuin pikkukakarana ukkoiästä huolimatta. Kun vielä höpisee puoliääneen ihastuksiaan, niin ei sille voi mitään, että saa hullun maineen. Pienet pikarit löytyivät tihkupintaiselta kalliolta. Koolla ne eivät olleet pilattuja sillä kupin halkaisija oli muutaman millin eikä korkeuskaan ylittänyt senttiä. En ole moisia sieniä ennen nähnyt ja nytkin ne olisivat jääneet huomaamatta, jos en olisi siirrellyt syksyn lehtiä pois lehtokinnassammalen (Scapania nemorea) päältä.’

Maljakkaat ja pikarisienet kuuluvat kotelosieniin ja ovat varmaankin niitä vaatimattomia, joita kukaan ei vaivaudu koriinsa keräämään. Eihän niistä kunnon kastiketta saa, eivät taida olla maukkaitakaan, liekö myrkyllisiä. Koristeellisia ne kuitenkin ovat. Tiellä näkee usein suuria ruskeita maksamaljakkaita tai pieniä oransseja tiemaljakkaita. Keväällä olen ihaillut usein lehdossa kauniita päältä oransseja ja alta kermanvärisiä punakevätmaljakkaita. Hirvenpapanat tai virtsapaikat ovat taas joskus kattavasti kuorutettu parvimaljakkailla.

Näin syksyllä, kun muutenkin kiertää sienimetsällä, voisi enemmänkin katsella myös noita kotelosieniä. Toissapäivänä näin kymmensenttisen piispanhiipan, mutten ottanut, kun oli ainoa. Se muuten taitaa olla laji, jota ei oikein koskaan näe kerättäväksi asti vai enkö vain ole sattunut oikealle paikalle. Korvasienen luokkaa maultaan sanovat viisaammat.

Mutta jos joku osaa sanoa tuolle suoraan kalliopinnalla kasvavalle aika nahkealle ja jopa kovalle sienelle nimen tai edes osviitan, mistä sen tietoja pitäisi etsiä, niin olisin kiitollinen.

2 thoughts on “Pikkukuppia kalliolla

  1. Hei Tuomo!
    Kiitos mukavasta ja runsaasti tietoa sisältävästä luontoblogista.
    Löytämäsi pienet mustat maljakkaat ovat sysimaljakkaita, Pseudoplectania nigrella. Ovat kevätsieniä, mutta joskus kun syksy on pitkä ja leuto saattaa löytää myös näin syksyllä.

  2. Kiitos määrityksestä! Olinkin ehtinyt jo tarjoilla itselleni useita eri vaihtoehtoja, joista tämäkin taisi olla yksi. Nythän sekin varmistui. Hyvä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.