Huhtikuun sammal

kulosammal1

’Näin huhtikuussa teiden pientareilla juuri asfaltin tai hiekan rajassa viihtyy hyvin näyttävä ja helposti tunnistettava sammal. Sen oranssinpunaiset pesäkevarret ja lehdetkin värjäävät tienreunan pitkinä nauhoina värikkääksi ja ilmoittavat sammalmaailmassa kasvun olevan täydessä käynnissä. Kulosammalta ei voi ohittaa, kun valitaan tämän kuukauden sammalta.’

Kulosammal (Ceratodon purpureus) on kosmopoliitti. Sitä tavataan lähes kaikilta mantereilta, jokaisesta maasta ja runsaana sellaisilta paikoilta, joissa maanpinta on rikkoutunut ja avoin maa antaa sammalelle hyvän kasvualustan. Se on tyypillinen pioneerisammal, joka leviää pienten itiöittensä avulla helposti laajalle. Laji on todellakin helppo huomata ja tuntea juuri tähän aikaan vuodesta. Siihen se sitten loppuukin. KäenniemiKun kesä tulee ja pesäkkeet muuttuvat tasaisen ruskeiksi, lehdet käpertyvät ja kasvustot kuivuvat, ei sen tunnistaminen enää olekaan samalla tavalla helppoa. Usein joutuu turvautumaan mikroskooppiin ja vasta siinä tajuaa, että kulosammalhan tässä taas on.

Kulosammalen solut ovat neliömäiset, vain lehden kärjestä pitkulaiset. Lehti on alaosasta taakäänteinen ja keskisuoni ulottuu sen kärkeen. Tällaisia samanlaisia sammalia vain tahtoo olla useita niin, että aina joutuu miettimään ja etsimään uurteista pesäkettä tai vieläkin pienempiä tuntomerkkejä varmistaakseen lajin.

Kulosammal kasvaa maalla, kallioilla, paloalueilla, taimikoissa, poluilla. Se on heikko kilpailija ja häviää voimakkaampien sammalten puristuksessa. Alkuperäisenä se lienee melko harvinainen sammal maassamme, mutta pioneerikasvustot turvaavat sen aseman yhtenä maailman yleisimmistä sammalista. KyläjärviItse olen löytänyt sammalen jopa kukkakauppojen kukkaruukuista ja taimipaakuista. Näin se meidän tahtomattamme leviää uusille paikoille. Onneksi saammalesta ei ole mitään haittaa eikä vahinkoa.

Kulosammalta kannattaa katsella nyt, onhan se viehättävä lisä tien ankeaan näkymään, matkaamme sitten missä päin tahansa maatamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.