Utö

Utö1

’Usein ajattelee, että kun matkaa etelämmäksi, on kevät pidemmällä ja aurinko hellii lämmöllä. Parin päivän retkellä ulkosaaristoon palelin kuitenkin lähes koko ajan. Meri on kylmä, vaikka ei olekaan jäässä, puuskainen pohjoistuuli menee kaikesta läpi ja suojaa puuttomalla saarella saa hakea vain rakennusten takaa. Muuttolintujen osalta retki onnistui, vaikka sää ei suosinutkaan mitään massiivista muuttoa. Parikymmentä tälle vuodelle uutta lajia sentään ilahdutti mieltä ja tietenkin upeat maisemat.’

Saaren maamerkki on 1800-luvun alussa valmistunut punavalkoiseksi maalattu kivimajakka. Sen valo on opastanut kulkijoita jo 1700-luvun puolivälistä. Aluksi poltettiin puuta, sitten kynttilöitä ja petroolia, lopuksi majakka sähköistettiin. Edelleen se on toiminnassa, samoin kuin luotsiasema, josta luotsit lähtevät opastamaan laivoja vaativalle Turun reitille.Utö3

Saarella on edelleen puolustusvoimien alueita, joille pääsy on kielletty, vaikka varuskunta sieltä lakkautettiinkin vuonna 2005. Nykyään näissä kasarmeissa toimii hotelli turisteja ja meitä lintuharrastajia varten. Vanha saaristolaisasutus levittäytyy majakan läheisyyteen. Nykyään talot ovat suurelta osin lomakäytössä, mutta on saarella kuitenkin vielä sen verran pysyvää asutusta, että siellä toimii edelleen koulu.

Parin päivän retken saarelle tein lintujen vuoksi. Nähdyt lajit olivat ihan tavallisia kesälajeja, mutta ainahan se on sykähdyttävää, kun näkee västäräkin keväällä ekan kerran. Niin nytkin. Samalla, kun kiikareilla tähystin lintuja, vilkuilin jaloistani sammalia ja jäkäliä. Utö2Pieluskivisammal (Grimmia pulvinata) betonisen bunkkerin sementtireunuksella oli hieno löytö. Sen vieressä ’kukki’ jokin paasisammal (Schistidium sp.), jonka lajimääristys on vielä kesken, mutta ei se ihan tavallisin kuitenkaan ollut. Jäkälistä ihailin ja kuvasinkin rantakivillä runsaana kasvavaa kielirustojäkälää (Ramalina polymorpha). Sitä en ollut ennen nähnytkään, koska se kasvaa vain näillä ulkosaariston rannoilla. Tavalliset kasvit vielä uinuivat talviuntaan, vaikkei lunta eikä jäätäkään enää näkynyt missään. Alullaan olivat hanhikit, marunat ja voikukat, mutta edes leskenlehti ei vielä kukkinut.Utö4

Utöhön on helppo päästä. Yhteysalus Eivor kuljettaa matkaajat ilmaiseksi Paraisilta saareen. Matka kestää noin neljä ja puoli tuntia. Hotelli kannattaa kuitenkin varata etukäteen, sillä sesonkiaikaan siellä voi olla täyttä. Saari on suurelta osin suojeltu ja siksi siellä liikkuminen saattaa olla rajoiettua muuallakin kuin sotilasalueilla. Kannattaa kuitenkin tutustua tähän ulkosaariston helmeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.