18: käenrieska

käenrieska1

’Tämän viikon kasvi valikoitui kuin luonnostaan, kun katsoin aamulla ulos ikkunasta. Koko piharinne oli keltaisenaan pientä liljamaista kukkaa. Ensimmäiset käenrieskat tänä keväänä tapasin hiljaisen viikon lauantaina, mutta silloin niitä oli vain yksittäin ja enemmänkin nupulla. Nyt parin viime päivän aurinko on avannut kukkia massoittain. Ensi viikolla saattaa olla jo liian myöhäistä hehkuttaa tämän kukan kauneutta.’

Pikkukäenrieska (Gagea minima) kuuluu liljakasveihin. Meille tuttuja vanhan jaon mukaisia liljakasveja ovat sudenmarjakielo ja kalliokielo sekä oravanmarja. Puutarhakasveista mieleen tulevat keisarinkruunu, tiikerililja ja varjolilja, joita voi tavata paitsi kukkapenkistä myös autiotalon pihasta koristejäänteenä tai metsästä koristekarkulaisena. Pikkukäenrieska on siis arvoisessaan seurassa, vaikka nykyään liljakasvien heimo onkin pilkottu pienemmiksi kokonaisuuksiksi.

Viikon kasvilla on myös sukulainen, isokäenrieska (Gagea maxima), joka kuitenkin on huomattavasti harvinaisempi enkä ole sitä etsiskelyistä huolimatta Luopioisista löytänyt. Käenrieskat ovat aikaisia kevätkukkijoita. Viime viikolla niitä en vielä ollut huomata, tällä viikolla ne ovat parhaassa vedossa ja mahdollisesti ensi viikolla niitä on turha enää etsiä. Kartoituksessa tämä on ongelmallinen kasvi, sillä kukittuaan se kätkeytyy vihreään massaan eikä loppukesästä siitä ole jäljellä kuin pienet sipulit maan alla näkymättömissä. Niihin se on kerännyt heinämäisillä lehdillään vararavintoa seuraavaa kevättä varten kukkiakseen taas lyhyen ajan.

Kasvin löytää useimmiten asutuksen läheisyydestä, nurmikoilta, teiden tai ojien pientareilta tai pellonlaidoista muokatulta maalta. Itse en muista kovinkaan montaa löytöä, joissa voisin sanoa sen kasvaneen luonnomukaisella paikallaan lehdossa tai rantapensaikossa. Kasvin kokonaislevinneisyys on Etelä- ja Keski-Suomi.

käenrieska2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.