Mikä ihmeen käärö?

lehtikäärö1

’Tänä keväänä olen törmännyt useamman kerran kuvan kaltaiseen ilmiöön. Koivun alle on varissut valtaisa määrä töttörölle käärittyjä nuoria koivun lehtiä. Jokainen käärö on muodostunut vain yhdestä lehdestä, joka on irroitettu puusta pureskelemalla sen tyvi kaarenmuotoisesti irti ruodista. Kun lehden avaa, huomaa sen käärimisen alkaneen toisesta reunasta sen alaosasta ja sitten jatkuneen kierteisesti toiseen reunaan. Ilmeisesti lehtispiraali on kiinnitetty jonkinlaisella liimalla tai syljellä, joka on vesiliukoista, sillä veteen pudottuaan kääryle purkautuu ja jää kellumaan veden pinnalle, kuten alimmasta kuvasta näkyy.lehtikäärö2

Vein muutaman kääryleen sisälle ja avasin ne. Vaikka tutkin mikroskoopilla lehden pintaa, en löytänyt siitä siitepölyhiukkasia kummempia rosoja. Joissakin lehdissä oli kyllä äkämäpunkin aikaansaamaa kasvustoa pieninä täplinä, mutta koska sitä ei näkynyt kaikissa lehdissä, epäilin sen osuutta käärimiseen.

Käärökärsäkkäät tekevät samanlaisia suojia munilleen, mutta ne käyttävät kääröön aina useita lehtiä. Myös jotkin perhostoukat saattavat asustaa lehtikäärön sisällä, mutta näistä ei löytynyt toukkaa eikä muniakaan. Äkämäsääski tekee koivunlehdelle ryppyjä ja äkämiä, mutta nekin ovat erilaisia. Googlasin eri nimikkeillä ja tein kuvahakuja, mutta en löytänyt mitään selitystä ilmiölle.

Tänä vuonna tuntuu olevan näitä kääryleitä tavallista enemmän, joskin niitä on esiintynyt vähäisessä määrin myös edellisinä vuosina. Kukapa osaisi auttaa? Mistä on kyse? Onko tuholainen koivulle vaarallinen? Esiintyykö sitä laajemmaltikin kuin nyt täältä Hämeen sydämestä löydetyt?

Vähä-Rummakko

7 thoughts on “Mikä ihmeen käärö?

 1. Hei!
  Olen ihmetellyt aivan samaa jo useampana vuonna mökillämme Asikkalassa. Nettihakuja olen tehnyt lukuisilla hakusanoilla ja yhdistelmillä, ja nyt tärppäsi vasta ensimmäisen kerran.
  Käärössä asustaa jokin pieni toukka, joka poistuu kääröstä sen pudotessa maahan. Olen onnistunut näkemään toukan vain kerran, enkä heti edes tajunnut asiayhteyttä; loikoilin riippukeinussa, kun päähän napsahti lehtikäärö ja tovin kuluttua hiippaili toukka käsivarrella.
  Löysin LuontoPortti -verkkolehden, jossa voi kysyä luontokysymyksiä, mutta minulla ei ole kuvia sen enempää toukasta kuin lehtikääröistäkään. Sinulla taas on oikein hyviä kuvia aiheesta…

  • Kiitos vinkistä, pitääpä pistää kysely tuonne palstalle. Mukava, kun otit yhteyttä! Hyvää kesän jatkoa.

 2. Kyseessä on suppilokärsäkäs. Yleinen koko maassa, myös täällä Lapissa.

  • Kiitos tiedosta! Kaikelle löytyy selitys, kun tiedot kootaan yhteen. Tästä ilmiöstä keskusteltiin aika ahkerastikin viime kesänä, mutta vastausta ei silloin löytynyt. Täytyypä seurata, mikä on tilanne tänä kesänä.

 3. Empä ennen muista moisia kääröjä, nyt niitä on todella paljon. Toukka sieltä löytyy. Mikä lie elukka.

  • Tässä viestiketjussa on kerrottu käärön tekijän olevan suppilokärsäkäs, pieni kovakuoriainen. Tänä kesänä en ole näitä kääröjä nähnyt kovin paljoa. Täytyypä pitää silmällä. Terv. Tuomo

 4. Otin muutaman käärön lasipurkkiin. Noin viikko aikaa. Nyt on ainakin yksi ’koppiainen’ syntynyt.. näkö vastaa lukemaani kuvausta. Pitkät ohuet tuntosarvet lisäksi. Liekö niistä kääröistä kotoisin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.