50: nuokkutalvikki

nuokkutalvikki1

’Muutama viikko sitten viikon kasvina täällä oli isotalvikki. Kaikki talvikit eivät kuitenkaan kuulu Pyrola-sukuun. Kuten tämän viikon kasvi, joka kuitenkin viihtyy muiden talvikkien tapaan vihreässä asussa läpi talven. Lisäksi se on hyvin yleinen ja pienestä koostaan huolimatta helposti löydettävissä. Kesäaikaan olen yrittänyt kuvata sen kukassa, mutta toistaiseksi olen aina myöhästynyt. Joko se kukkii kovin lyhyen ajan tai sitten se vain jää huomaamatta, mutta kukkakuvaa minulla ei tästä kasvista ole tähän laittaa.’

nuokkutalvikki2Nuokkutalvikki (Orthilia secunda) on koko maassa esiintyvä varpumainen rönsyilevä kasvi, jonka varsi kohoaa kymmenisen senttiä maanpinnasta ylös ja lehdet kiinnittyvät varrelle kierteisesti. Lehdet ovat vahamaiset, muiden talvikkien tapaan ikivihreät, soikeat ja teräväkärkiset. Kasvin kukkaterttu on muista talvikeista poikkeavasti toispuoleisesti nuokkuva terttu, jossa on kymmenkunta vihertävää kukkaa. Hedelmystö on ensin hyvin kukkien kaltainen, mutta nousee lopulta pystyyn, jotta siemenet leviäisivät mahdollisimman laajalle.

Nuokkutalvikki ei vaadi mitään kovin ihmeellistä maaperää. Usein se kasvaa kuusimetsissä ja korvissa. Seuranaan sillä on usein ketunleipä tai oravanmarja. Kaikki kolme ovat hyvin yleisiä.

Nuokkutalvikkia on joksus pidetty pikkutalvikin (Pyrola minor) ja sarjatalvikin (Chimaphila umbellata) risteymänä. Risteytyminen olisi tapahtunut jo kauan sitten. Edelleen nuokkutalvikissa on joitain näille kahdelle tyypillisiä piirteitä, kuten pikkutalvikkimaiset lehdet ja sarjatalvikin pysty versotyyppi. Liekö tällä jotain sen kanssa tekemistä, että toisinaan metsätä löytyy kovin kummallisennäköisiä talvikkeja. Versot ovat steriilejä ja lehdet suuria ja lähes pyöreitä, kasvutapa kuitenkin nuokkutalvikkimainen. Olen pitänyt näitä kasveja jonkilaisina risteyminä, mutta minkä lajien, sitä en osaa kuin arvailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.