Hangen alla

murkkupesä

’Vielä viikonvaihteessa murkkupesä oli piilossa hangen alla Etelä-Hämeen metsämailla. Pellonreunoista lumi oli jo kaikonnut, mutta murkut pysyivät vielä visusti piilossa. Olen vuosittain seurannut kevään etenemistä myös murkkujen ilmestymisen kautta eikä sen mukaan niiden aika vielä olisikaan. Karistajainen sen sijaan on jo pyyhkäissyt yli metsän. Hangella on runsaasti neulasia, pieniä oksanpätkiä ja jäkäliä. Suksimiestä harmittaa, kun ne tarttuvat voiteisiin, mutta rikka syö sijansa hyvin nopeasti ja edistää näin lumen sulamista ja kevään tuloa. Kohta murkuillakin on taas uutta kannettavaa.’

lutukka

’Mielenkiintoista on myös seurata, mikä kukka ehtii ensinnä kasvuvauhtiin, ihan kukkaan asti. Monena vuonna se on ollut kevätpiippo, koska se aloittaa usein kukinnan jo lehtiruusukkeen suojissa. Kuvan lutukka on talvehtinut lämpimän rappukiven vieressä ja säilyttänyt vihreän värinsä lumenkin alla. Tarkkaan katsottuna sen lehtiruusukeen keskeltä pilkistää jo uusi verso, joka lähtee kasvuun heti, kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Taitaa sen verso kestää hyvin pakkastakin ainakin muistan syksyllä lutukan kukkineen ja kasvaneen vielä pikkupakkastenkin jälkeen. Näillä pihojen rikkakasveilla ei ole kovin pitkää lepoaikaa talvella. Viime syksynä havaitsin viimeisen lutukan joulukuun lopulla ja tämä puskee esiin jo maaliskuussa. Nyt olen lähdössä kahdeksi viikoksi kesää vastaanottamaan etelään, joten seuranta saa ikävän takapakin. Todennäköisesti huhtikuun puolella jo muutkin kasvit kurottavat varttaan esiin, ellei tule kaamea takatalvi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.