Joululahja

outo verso

’Vanha totuus on, ettei koskaan voi tietää, mitä löytää, mihin joutuu tai mitä tapahtuu. Jo marraskuussa törmäsin kuvan esittämään kasviin, mutta en tiennyt, mitä olin löytänyt. Näyte kulki kädestä käteen ja sai osakseen arvailuja, ajatuksia, oletuksia ja määrityksiä. Itselläni oli haave, että olisin löytänyt hyvin harvinaisen piilosammalen, mutta varmuus siitä puuttui. Joulun alla, kuin lahjana, tieto sitten saapui Oulusta. Se on kuin onkin piilosammal (Chryptothallus mirabilis).

Piilosammal on hyvin harvinainen ja erikoinen maksasammal. Uhanalaisluokituksissa se on EN-ryhmään kuuluva sammal eikä sitä ole kovin monelta paikkakunnalta maastamme löydettykään. Kirjatietojen mukaan viimeisimmät löytöpaikat ovat Satakunnassa, Etelä-Hämeessä ja Oulun alueella. Sen löytäminen on hyvin vaikeaa, koska sammal kasvaa karikkeen alla nimensä mukaisesti piilossa joskus hyvinkin syvällä. Niinpä tämäkin löytämäni verso tuli kerättyä vahingossa muiden sammalten mukana.

Kasvi on hyvin erikoinen. Ensinnäkin se on niitä ainoita lehtivihreättömiä sammalia, jotka elävät sienirihman loisena. Se on väriltään kermanvalkoinen, muodoltaan levymäinen muutaman sentin pituinen mutkalaitainen ja sen alapinnalla on rihmamaisia sienirihmoja. Itiöpesäkkeen perä on jopa 10 cm pitkä ja  pesäke nousee sammalmaton yläpuolelle. Tällöin sen voi tarkkasilmäinen nähdä. Tosin itiöpesäkevaihe on hyvin lyhytikäinen. Oikeastaan sammal ei muistuta mitään muuta sammalta maassamme, mutta sen voi sotkeakin muihin kasveihin, esim. harajuureen, jonka verso on kuitenkaan liereä ja nivelikäs. Itse jo kerran aikaisemmin keräsin sitä kosteasta painanteesta, mutta mikroskoopin alla näyte muuttui saniaisen kalvaaksi juurakoksi.

Löytämäni kasvi kasvoi vanhan kuivuneen lähteen pohjalla karikkeen alla märällä hiekalla. Sen vieressä virtasi lähdepuro, joka ainakin näin syksyaikaan piti koko alueen kosteana. Luulisi vastaavia paikkoja olevan enemmänkin ja sammalta löytyvän, kun vain kariketta hieman kääntelee. Näin luulisi, mutta ilmeisesti se tarvitsee muutakin, koska on niin harvinainen. Nyt löytynyt kasvusto on hyvin niukka ja vaikka palasin paikalle ja kääntelin vastaavilla paikoilla kariketta, en löytänyt sitä lisää, vain tuosta yhdestä paikasta. Tämä on ensimmäinen löytö Jyväskylästä, samoin koko PH-alueelta.

Näin vuosi sai upean päätöksen. Tänä vuonna löytyi monia hienoja lajeja, mutta tämä oli ylivoimaisesti sekä yllättävin että mielenkiintoisin. Kannattaa käännellä sammalia sielläkin, mistä ei odota mitään löytävänsä. Yllätykset ovat aina yllättyksiä!

5 thoughts on “Joululahja

  1. Vau, onpa hieno havainto! Millaisia sitten ovat ne itiöpesäkkeet, jotka yltävät korkealle?

  2. En ole itse nähnyt pesäkkeitä, mutta noissa linkin kuvissahan ne näkyvät hyvin eli luulisi ne huomaavan, jos niitä esiintyy. Kasvupaikka näyttää kuvissa olevan puron penkassa kosteassa ympäristössä. Sellaisilta sitä pitää täältäkin etsiä, jospa se ei olekaan niin harvinainen kuin annetaan ymmärtää.

  3. En ole hetkeen muistanut käydä täällä katsomassa, mutta kylläpä tämä juttu ilostutti (samaten kuin jäkälät).

    Toivottavasti vuodesta 2013 tulee sammalrikas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.