Kvanttivaras


6137’Sydäntalvella, kun sammalet uinuvat hangen alla, on aikaa paneutua ihan hulluihinkin asioihin. Sellaisiin katson tämän kirjan. Suuren maineen maailmalla saanut suomalaisen Hannu Rajaniemen englanniksi kirjoittama scifi-jännäri, salapoliisikertomus kaukaa tulevaisuudesta, oli lentää nurkkaan ekan kappaleen jälkeen, mutta koukutti mukaan vähän myöhemmin ja vei lopulta mennessään. Voisi sanoa, etten mitään ymmärtänyt, mutta nautin suunnattomasti elävästä kielestä ja mielikuvituksen lennosta. Suosittelen lämpimästi ja odotan jatko-osaa.’

Kirja on siis kovaa scifiä. Teos herätti huomiota jo ennen ilmestymistään, koska tuntematon suomalainen fysikaalisen matematiikan tohtori ja Think Tank-ajattelun pioneeri solmi kustannussopimuksen arvostetun brittikustantamon kanssa kolmesta käsikirjoituksesta samalla kertaa. Kirjaa odotettiin kuin ilmestystä eikä turhaan. Se ylitti kaikki odotukset, palkitsi lukijansa huikealla mielikuvituksella ja nousi nopeasti sekä kriitikkojen että yleisön arvostamaksi teokseksi Englannissa.

Kvanttivaras alkaa dilemmavankilasta ja siellä viruvasta rikollisesta Jean le Flambeurista. Varas autetaan pakoon oortilaisen Mielen ja tämän aluksen Perhosen avustuksella sillä ehdolla, että hän tekee vielä yhden rikoksen heidän laskuunsa. Tämä rikos tapahtuu Mars-planeetan liikkuvassa kaupungissa Oubliettessä. Tapahtumat ajoittuvat kauaksi tulevaisuuteen omaan aurinkokuntaamme. Silloin hallitaan aivan erilaisia voimia kuin nyt. Ajatuksia voidaan siirtää, muistoja muokata, mieli siirtää varastoon, kopioida, monistaa uudelleen ja rakentaa millaiseen kehoon tahansa. Ihminen ei enää kuole, koska henkiinherättäjät vaihtavat varaosia, palauttavat tietoisuuksia ja siirtävät hahmoja paikasta toiseen. Taistelut käydään aseilla, jotka vaikuttavat sekä henkiseen että fyysiseen olomuotoomme. Oubliettessä vallitsee jonkinlainen kauhun tasapaino ihmisten ja robottien välillä.

Varkaan vastavoimana on Sherlok Holmes-tyyppinen etsivä Isidore Beautrelet. Tämä kulkee kuitenkin koko ajan hieman varkaan jäljessä ja tutkimukissaan saa usein todeta asioiden jo tapahtuneen. Kirjan lopulla he kohtaavat, mutta taistelua ei käydäkään heidän kesken, vaan viholliset tulevatkin aivan muilta suunnilta. Loppu on mielikuvituksen räiskettä, kun koko kirjan ajan mukana kulkeneet hahmot lomittuvat tekstiin ja saavat merkityksensä. Ei kuitenkaan kaikki ja niinpä tavaraa jää jatkoteokseenkin yllin kyllin. Se on juuri ilmestynyt suomeksi.

Kirjailija kertoi Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, että oli hankalaa sijoittaa salapoliisitarina tulevaisuuteen, jossa jokainen voi lukea toisen ajatukset. Rikollisella ei ole tällöin mitään mahdollisuutta paeta. Niinpä mukaan tuli tämän hetkenkin polttava teema yksityisyydestä ja sen suojasta. Kirjailija loi gevulot-järjestelmän, jolla saattoi säädellä sitä, kuinka paljon antaa itsestään ulkopuolisten näkyville. Kaupungin ’yläpuolella’ on ulkomuisti, kuin internet, siellä on kaikki ja se on kaikkien saatavilla. Tämä mahdollistaa seikkailun ja kaiken sen mielikuvituksen ilotulituksen, joka kirjassa esiintyy, mutta gevulot suojaa yksilöä julkisuudelta jopa näkymättömyyteen saakka. Muita loistavia ajatusrakenteita kirjassa on aika, jossa voidaan liikkua niin eteen- kuin taaksepäinkin ja joka on korvannut rahan. Aika on nähtävillä kellossa, jota jokainen kantaa mukanaan ja sen avulla ostetaan ja myydään ja kun aika loppuu kellosta, ihminen muuttuu hiljaiseksi ja saa työllään tienata itselleen lisää aikaa palatakseen taas etuoikeutetuksi. Kirjaan kuuluvat tietenkin myös robotit, monistuvat kummajaiset, joista ei voi tietää mitä elämänmuotoa he edustavat, ovatko hyviä vai pahoja, tekevätkö hyödyllistä vai tuhoavat. Päähenkilö varaskin on ulkomaailmallinen, joka jää kirjassa osin arvoitukseksi, samoin Mieli ja hänen jumalattarensa Pelleriini, zokuista ja Sobornostista puhumattakaan. Ehkäpä ne paljastuvat paremmin jatkoteoksissa. Kirjahan päättyy ropottipuutarhaan, jossa insinööri rakentaa osasista toimijoita, joilla on fysiikkansa lisäksi myös henki ja henkiset ulottuvuudet. Niinpä metsästäjägogol lähtee liikkeelle hakemaan saalista. Kuka se on? Se selviää jatkossa.

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras (The Quantum Thief). Suom. Antti Autio. Gummerus. 440 s.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.