Rahkoja

Rimpirahka, Sph. annulatum

Pohjanrimpirahka, Sph. jensenii

’Reilu viikko sitten päättyi Lapissa pohjoismainen sammalretkeily. Teemana Kittilän ja Sodankylän soilla olivat rahkat. Osanottajia oli seitsemästä maasta, joukossa maailman parhaita rahkasammalasiantuntijoita. Niinpä uusia löytyi ja vanhoja opittiin tuntemaan uudelleen.

Rahkasammalet eivät ole kaikkein helpoin sammalryhmä. Niitä tavataan Suomesta yli neljäkymmntä lajia ja monet ovat hyvin toistensa näköisiä. Niinpä seisoimme muutaman neljön rimmen ympärillä ja tuijotimme keltaista rahkakasvustoa. Norjalainen Kjell Ivar Flatberg nosteli rimmestä rahkan toisensa jälkeen ja kertoi, miten sen voi erottaa muista lajeista. Rimmen tasaisella pinnalle eleli puolenkymmentä lajia sulassa sovussa aivan toistensa näköisinä.

Kuultorahka, Sph. aongstroemii

Heterahka, Sph. warnstorfii

Lapin rahkat on huonosti tunnettu. Yleensä kuljetaan kuivalla maalla ja kolutaan Lapin reheviä puronvarsia tai kalkkipitoisia kallioilta. Märällä aavalla ei ole niin kovin helppoa kulkea eikä aina turvallistakaan. Nyt suot olivat melko kuivia ja käveleminen ei tuottanut vaikeutta. Vauhtikaan ei päätä huimannut. Sanotaankin, että suosammalten tutkijan kävelynopeus on puoli kilometriä kolmessa tunnissa.

Lamparerahka, Sph. platyphyllum

Punaterärahka, Sph. divinum

Kuviin olen valinnut sammalia, joita siellä määritettiin ja joita voisi sitten täältä etelämmästäkin etsiä. Osa on jo loytynytkin, mutta koska suot, varsinkin suuret vetiset suot, ovat täällä kovin harvinaisia, niin näiden rahkojen levinneisyystiedoissa on puutteita ja yleisyyskin on vain arvailujen varassa. Eipä siis muuta kuin lähteä niitä etsimään ja opettelemaan etelässäkin.’

Sirorahka, Sph. flexuosum

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.