Ajuruoho

ajuruoho

’Kesä on löytöjä täynnä ja yllätyksiä! Tämän sain kokea tänään, kun olin tekemässä ruutua Lauri Oeschin kanssa Luopioisten Haltian kylällä. Hän oli nähnyt siellä tien varrella kasvia, joka ei ollut ihan tavallinen. Eikähän se sitä ollutkaan.’

Kuva ei ole kaksinen eikä siitä varmaan selviä laji ellei osaa katsoa tarkkaan kasvin kukkia ja vartta. Kukat ovat ajuruohon kukat, siniset ja liuskateriöiset, mutta varsi kertoo, ettei kyseessä olekaan tavallinen kangasajuruoho (Thymus serpyllum), vaan sen lähisukulainen nurmiajuruoho (Thymus pulegioides). Kasvin varsi on karvainen vain särmiään pitkin. Lisäksi sen lehdet ovat ruodilliset ja öljytäplät lehdillä ovat punertavia. Itse pidin kasvia maastossa kangasajuruohona ja olin iloinen, kun sekin vihdoin löytyi Luopioisten kasvistoon, se kun on viime vuosina voimakkaasti taantunut ja hävinnytkin useilta vanhoilta kasvupaikoiltaan eteläisessä Suomessa. Lähimmät nykyiset kangasajuruohon kasvupaikat taitavat olla vanhan Pälkäneen puolella.

Nurmiajuruoho on kotoisin Etelä- ja Keski-Euroopasta ja on meillä heinänsiementulokas, joka on kotiutunut tienpientareille, puistonurmikoille ja satamiin. Missään se ei ole yleinen, mutta on kuitenkin tavattu paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomesta. Itse en ole sitä aikaisemmin tavannut, joten ei yhtään ihme, ettei heti tullut mieleen kasvin nimi. Seuraavalla kerralla osaan kiinnittää huomion oikeisiin tuntomerkkeihin.

Ajuruoho on aromaattinen kasvi. Niinpä sen toista sukulaista timjamia (Thymus vulgaris) käytetään mausteena eikä meirami (Origanum  vulgaris) ole sekään kaukana tästä kasvista. Menneinä aikoina ajuruohoa onkin käytetty mausteena. Nykyään se on siihen aivan liian harvinainen ja on siksi paras jättää rauhassa kasvamaan harjukankaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.