Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Viiltosarannoki
(Anthracoidea echinospora)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 14.2.2020
 
 

Anthracoidea echinospora

 

Anthracoidea echinospora

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarakasveilla esiintyvät pullakkonoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-suvusta (pullakkonoet) meillä tavataan kolmisenkymmentä nokisienilajia.

Pullakkonoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Viiltosarannoki esiintyy viiltosaralla, mutta sen voi löytää myös jokapaikansaralta (Carex nigra). Viiltosaralla kasvaa myös valtasarannoki (A. heterospora), joka esiintyy monella muullakin saralla. Nämä kaksi viiltosaralla esiintyvää nokea on erotettavissa toisistaan itiöistä vain mikroskoopin avulla.

Levinneisyys: Tätä sientä tavataan melko yleisenä lähinnä Etelä- ja Keski-Suomesta. Levinneisyystiedot ovat kuitenkin puutteelliset. Yleensä noet esiintyvät isäntäkasvin kasvualueella.

Muuta: Euraasia.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Viiltosarannoki on löydetty muutaman kerran Luopioisista.

Viiltosara on yleinen Luopioisissa rannoilla ja soilla.

Sientä olen tavannut Kukkian rantapusikoissa kasvavista sarakasvustoista, mutta sen itiöitä en ole aina tarkastanut. Tällöin se sekoittuu helposti A. heterosporan kanssa, eikä sen todellista yleisyyttä voi varmuudella sanoa.

Kuvat on otettu Parikkalan Siikalahdella kesällä 2016.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Monella saralla on lisäksi lehtinokia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia uricata
Puccinia dioicae

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Viiltosara Carex acuta
X
Melko yleinen
Jokapaikansara Carex nigra