Helmikuun sammal

liekosammal1

’Tammikuu oli kovin vähäluminen ja vasta helmikuun ensimmäisenä päivän piha sai täällä Keski-Suomessa sellaisen lumipeitteen, että pääsi kolalla työntelemään. Muutamassa kohdassa kola raapaisi syvemmältäkin ja niin esiin putkahti helmikuun sammal. Otin yläkuvan juuri tuolta paikalta. Kesäisen vihreä sammalmatto paljastui katseltavaksi monesta kohtaa. Nurmikkosammaleksihan tuota kutsutaan tai kiusalliseksi rikkaruohoksi, josta on päästävä pikimmiten eroon. Sammal kertoo huonosta nurmikosta ja pihanhoidosta. Itselleni se on sitä vihreää, josta pidän.’

Niittyliekosammal (Rhytidiadelphus squarrosus) on helmikuun sammal. Tämä ’kiusallinen rikkaruoho’ on yleinen nurmikkosammal suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea. Pohjoisempana se muuttuu harvinaiseksi ja puuttuu Lapista kokonaan. Sen luontaiset kasvupaikat ovat rannoilla, niityillä ja lehtojen karikkeella, mutta yleisemmin sen toisaan tapaa pihanurmikolta.

Liekosammalia on muitakin. Metsäliekosammal (R. triquetrus) on hyvin yleinen metsäsammal koko maassa ja korpiliekosammal (R. subpinnatus) melko yleinen samoilla aluelilla. Varsinkin jälkimmäisestä niittyliekosammal on aika vaikea erottaa. Sanotaan, että sammalasiantuntijan erottaa harrastelijasta, jos hän seisaaltaan määrittää nämä kaksi sammalta oikein. Kova vaatimus.

Jyskä

’Tässä kuvassa on niittyliekosammal kesäisessä asussa. On se kumma, kuinka nämä sammalet loppujen lopuksi on samanlaisia kesät talvet, ainakin samanvärisiä. Upea sammal joka tapauksessa, joten kolatkaapa esiin helmikuun sammal ja katsokaa.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.