23: kullero

Kuparikallio

’Ihmetystä saattaa herättää, että olen valinnut tämän viikon kasviksi Lapin maakuntakukan. Eihän sitä täältä Hämeen sydämestä löydä kuin kukkapenkistä. Laajoilla alueilla näin onkin, mutta minulle tämä kasvi on joka vuosi kesän avaus. Vaellan sen kasvupaikoille hartaana ja katson, joko palleroiset kukat ovat auenneet, joko kullerot kukkii. Niinpä se on aivan luonnollinen valinta kesän avaukseen.’

Niittykullero (Trollius europaeus) kasvaa lehdoissa, pientareilla, koivutaimikoissa ja pihoilla. Luopioisissa sen esiintymisalue on Kukkian itäpuolisilla alueilla: Kuohijoella, Padankoskella, Kyynäröllä ja Ämmätsässä. Muutama hajaesiintymä on lännempänä mm. Savisten alueella. Vanhan Pälkäneen puolelta en esiintymiä tiedä, mutta kartaston mukaan sitä on sieltäkin muutamalta paikalta löydetty. Kasvupaikoillaan se on rehevä ja hyvinvoipa, joskin sen kasvualueet ovat pusikoitumisen myötä vähentyneet ja kukinta heikentynyt viime vuosina.kullero1

Kulleroa kutsutaan myös juhannuskukaksi. Ehkä sen vuoksi sitä on siirretty puutarhoihin koristeeksi. Usein se löytyy vielä nykyäänkin vanhojen jo aikoja sitten autioituneiden talojen pihapiiristä ja ympäristöstä. Niinpä usein jää miettimään, kuinka alkuperäinen se täällä onkaan. Lehdosta siirretty puutarhaan, josta villiytynyt takaisin lehtoon. Varmaan näinkin, mutta aivan luonnontilaisiakin kasvupaikkoja on runsaasti.

Kullero on leinikkikasvi. Siitä tunnistaa leinikin katsoessaan tarkkaan sen lehden muotoa ja kukkaa, joskin kukka on kerrottu ja terälehdet kuperat peittäen heteet ja emit sisäänsä. Lehden liuskaisuus sotkee sen helpommin metsäkurjenpolveen. Kulleron lehdet ovat kuitenkin liuskoittuneet tyveen saakka. Kukassa ollessaan se ei sekoitu muihin luonnonkasveihin, se on omannäköisensä, mutta kukkimisen jälkeen sitä on vaikeampi ruohikosta löytää.

Kullero kukkii yleensä muutaman viikon ajan eli juhannukseen. Sen levinneisyydestä olisi mukava saada uutta tietoa. Ilmoittakaapa, mistä olette kulleroa löytäneet joko minulle tämän blogin kautta tai suoraan Helsingin Kasvimuseon Hatikka tietokantaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.