Kevään aurinko

aurinko1

’Tein tänään kevään ensimmäisen sammalretken. Kävelin Laipanmaalla pienten järvien jäällä ja katselin veteen päättyvien kalliojyrkanteiden lajistoa. Näitähän ei kesällä näe kuin veneestä tai uimalla. Jään päältä ne on helppo katsastaa, kunhan varoo putoamasta jäihin. Vielä en tiedä, mitä löysin, mutta ei ainakaan silmämääräisesti pusseihin kertynyt mitään järisyttävää.

Päivä oli huikaisevan kaunis: aurinkoa, syviä sinisiä varjoja, metsän tummaa vihreää ja lumikiteiden tuiketta. Sykähdyttävin oli kuitenkin kallionkolosta säteilevä keltainen aurinko, jonka säteet sojottivat kalliohalkeamien juovittamana. Värin kallioon saa aikaan varjorikkijäkälä (Chrysothrix chlorina), pienijyväsinen rupijäkälä, joka etsiytyy juuri kaikkein varjoisimpiin onkaloihin ja ylikaltevien kalliolippojen alle. Laji ei ole mikään harvinaisuus, mutta aina se ilahduttaa kirkkaalla värillään, kun sen löytää. Kallioilla on muitakin keltaisia jäkäliä, mutta tämä on tasaisen keltainen ja muodostaa usein laajoja kasvustoja.

Kannattaa siis kurkistella koloihin, yllätykset odottavat!’

6 thoughts on “Kevään aurinko

  1. Suurkiitos blogista ja kasvistosivuista! Opiskelen luontokartoitusta ja sivuista suurta iloa ja hyötyä. Blogin löysin viimein haulla, kasviston sivuilta pääsee vain pikavippimainoksiin – harmillista. Olisi mukava kuulla määrittämisen arjesta ja näytteiden käsittelystä.

    • Kiitos kommentista!
      Hyvä jos sivuista on hyötyä, sitä varten ne on tehty. Vaikka kyse on yhden kunnan kasvistosta, voi tietoa käyttää laajemmaltikin Etelä-Suomessa. Lajisto pysyy suurin piirtein samana. En ymmärtänyt tuota ’pikavippimainosta’. Ainakin omalla selaimellani (Safari), sivujen linkistä aukeaa blogi. Onkohan muilla samoja ongelmia, en ole ainakaan kuullut? Jos haluat kasvinkeräysohjeita ja määrittämisapua, se kannattanee hoitaa sähköpostitse erikseen. Ota yhteyttä sivujen s-osoitteen välityksellä.
      Mukavaa kevättä!

  2. Onpa ilahduttava tuo pieni jäkälä, samoin muutkin lumen – tai tietämättömyyden – alta paljastuvat uudet asiat (muutama uusi tähtikuviokin opittu)! Olen ”potenut” kevättalven jonkinlaista jäkälävillitystä ja luuppaillut jäkäliä hiihtoretkiltäni etenkin kelojen pinnoilta. Mielenkiintoisia ovat etenkin kaikenlaiset nuppimaiset nyheröt. joista tietämys onkin varsin vähänlaista ja osa kuuluukin pelkästään kotelosieniin. Luupin läpi tulee myös ihan visuaalisestikin mielenkiintoisia kuvia, erikoista kyllä, puhelimen kameralla on saanut ihmeellisen hyviä otoksia.

    • Onpa hauska kuulla! Itsekin pidän noista pienistä nuppimaisista jäkälistä. Yhdestä kirjoitinkin muutama viikko sitten. Kännykkäkameralla en itse osaa kuvata, vaan aina virittelen järkkärin makroineen jalustalle ja saan mitä saan. Monesti se on tuurista kiinni, mutta mielenkiintoista. Mukavaa kevätaikaa sinulle!

  3. Sattumoisin törmäsin sivustoon kun hain tunnistetta tästä keltaisesta jäkälästä. Varmasti aiemminkin tähän on tullut törmättyä mutta nyt kesälomaviikolla tuli retkeiltyä lähempänä ja kauempana.
    Keskiviikkona havainnot Löytynjärven Etelälahden jyrkiltä kallioseinämiltä (Pielavesi).
    Perjantaina mietin kun samaa jäkälää Tuusniemeltä Seinävuoren rotkolaaksolta.
    Lauantaina tuota osasi jo odottaa – Pirunkirkko; Kolin lähimaastossa Lieksassa.
    Nyt jäkälälle löytyi nimi!

    • Jäkälät on aika vaikeita määrittää lajilleen. Siihen usein tarvitaan mikroskooppia tai reagenssiaineita. Silmämääräisesti tai valokuvasta se on hankalaa. Onneksi sentään on muutamia jäkäliä, joista lajinkin saa helposti selville.
      Onnea jäkälien metsästykseen! Jos ongelmia tulee, niin pistä viestiä. Kasvisivuilla on s-osoite. Voihan niitä pähkäillä yhdessäkin, vaikka en mikään varsinainen asiantuntija jäkälämaailmassa olekaan. Sammalet on tällä hetkellä pääharrastussuuntani.

      Terv. Tuomo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.