Litistyneitä ilman prässäystä

Voikukka
’Kun tuossa aamusella ajelin pihanurmikkoa, törmäsin taas kerran tuollaiseen kuvan näköiseen litistyneeseen voikukkaan. Siinä on pari senttiä leveä mutta normaalinpaksuinen varsi ja sen päässä kukinto, joka on enemmänkin kuin vain yksi tavallinen keltainen voikukka, litteä ja sykeröinen. Näitähän tapaa aina silloin tällöin, tämä oli kuitenkin tämän kesän ensimmäinen havainto. Kyseessä on epämuodostuma nimeltään faskiaatio eli laakaverso, laakauma.’

Tälle ilmiölle on tarjottu monia eri selityksiä. Toiset ovat sitä mieltä, että kyseessä on mutaatio, joka jopa periytyy tuleville sukupolville. En ole kuitenkaan huomannut tällaisia kasveja samalla paikalla vuodesta toiseen, puhumattakaan aina samasta lajista. Niinpä suhtudun hieman skeptisesti ilmiön periytymiseen, mutaatio se kuitenkin voi olla. Toinen selitys on, että jokin kasville vieras eliö: bakteeri, virus, pieni hyönteinen aiheuttaa epämuodostuman vioittamalla kasvin kasvupietettä. Se ainakin tiedetään, että eräs bakteeri (Rhodococcus fascians) kiihdyttää kasvin solunjakautumishormoonin sytokiniinin määrää ja aiheuttaa siten solujen liiallisen jakautumisen ja epämuodostuman. Onko tulos sitten aina litistynyt ja samalla tavalla epämuotoinen kasvi, sitä en tiedä? Luulisi tällöin synyvän hyvinkin erilaisia muotoja, pyöreitä, särmikkäitä, oksaisia jne.

Olen vuosien kuluessa törmännyt tähän ilmiöön lähes joka kesä. Usein litistynyt varsi kasvaa muuta kasvillisuutta korkeammaksi, vääntyilee ja käyttäytyy muutenkin epätavallisesti. Lehdet lähtevät suoraan varresta ei oksista ja kukka on ikään kuin kerrottu, litteä nauhamainen kukinto. Usein faskiaatio ilmenee mykerökukkaisilla eli olen nähnyt sen voikukan lisäksi erilaisilla ohdakkeilla, karhiaisella, kärsämöllä, mutta kirjatietojen mukaan se voi esiintyä toki muillakin, kymmenillä ellei sadoilla eri kasvilajeilla. Onko siitä kasville haittaa vai hyötyä? Siihen lienee vaikea vastata. Kasvi ei ainakaan ole kovin kaunis, eikä ilmiö ehkä suojaa sitä tuholaisiltakaan. Jostakin olen kuullut, että kaupallisesti tätä ilmiötä on hyödynnetty ja esim. pihvitomaatti olisi tämän ilmiön seurausta. Myös puutarhurit uusien lajikkeiden toivossa tietenkin ovat kiinnostuneet tällaisista erikoisuuksista ja ovat ehkä käyttäneetkin sitä jalostuksessa.

Ilmiöstä löytyy melko vähän tietoa ja tämäkin omani saattaa olla hyvinkin puutteellista, sisältää jopa virheitä. Korjatkaa ja lisätkää, niin oikea tieto leviää!

6 thoughts on “Litistyneitä ilman prässäystä

  1. Meiltä tänään 28.05.2019 Löyty vastaava Mutaatio kahden voikukan yhdistelmä jossa lapamatomainen yhteneva varsi ja yhdistynyt kukkaosa joaa selvästi kaksi kukkaa ja hede osaoli suumainen keskellä. Otin tuosta kännykällä kuvia, pitäskö tästä ilmoittaa johonkin. Kuka on kiinnostunut tutkimaan tätä. Tämä Nastolan Ruuhijärvellä. Terveisin Terho Anttolainen p. 040-505 4994

    • Ilmiö on melko tavallinen ja hyvin tutkittu. Enpä tiedä, onko siitä tällä hetkellä kukaan kiinnostunut noin tutkimuksen kannalta. Faskiaatiota esiintyy yleisenä voikukalla ja muilla mykerökukkaisilla. Onhan se kuitenkin aika mielenkiintoinen muoto. Kannattaa etsiskellä ja kuvailla!

  2. Noita oli kaksi ja toinen otettiin irti kuvausta varten, voiko noista tarttua jotakin ihmiseen. Mitä jos sen syö, tuleeko mutaatio ihmiseen. Oletko sinä Tuomo noita paljon aiemmin tavannut. Nyt on jo aurinko laskenut joten toisen mutaatio Voikukan kuvaus menee huomiselle, joten on kaivettava ammattikamera esille sitä varten. Itse en ole vastaavaa aiemmin nähnyt, nuokin Voikukat on keskellä pihapiiria kukkapenkin vieressä.

    • Siitä ei ole mitään vaaraa ihmisille. Tämä ei ole mikään kasvin sairaus, ainoastaan muoto tai kasvuhäiriö. Kun voikukkaa on paljon, ei näitä tarvitse syödä.

  3. Meillä löytyi nyt 70v vanhasta varjoliljasta pari tälläistä vartta. Kiitos tiedoista, tämä selvensi asiaa!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.