Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
 

Hanhikinruoste
(Phragmidium potentillae)

LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Phragmidium potentillae

 

Phragmidium potentillae

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Hanhikinruoste kuuluu kantasienten kaareen ja ruostesienten luokkaan. Samaan sukuun kuuluu kymmeniä lajeja.

Hanhikinruoste muodostaa lehtien alapinnalle pyöreitä toisiinsa liittyviä punakeltaisia laikkuja ja lehdet ovat kuin maalin tahrimia. Nämä muodostuvat kesäitiöistä. Myöhemmin syksyllä nämä muuttuvat mustiksi talvi-itiöiksi, joita voi esiintyä myös kasvin varsissa ja lehtiruodeissa.

Sienen helmi-itiövaiheesta ei minulla ole tietoa.

Levinneisyys: Ruoste on hopeahanhikilla melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana harvinainen. Peltohanhikilla sieni on hyvin harvinainen ja tavattu vain muutaman kerran Suomesta, samoin huhta- ja saksanhanhikilla.

Muuta: Euraasia, Pohjois-Afrikka, Pohjois-Amerikka.

  Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Hanhikinruoste on yleinen sieni Luopioisissa. Sitä on tavattu useita kertoja lähinnä kuivilta kedoilta ja talojen pihapiireistä. Hanhikit ovat harvinaistuneet pihojen 'siivouksen' vuoksi ja samalla ruostekin on monin paikoin kadonnut.

Taulukon kolme ensimmäistä hanhikkia ovat melko yleisiä kasveja Luopioisissa. Peltohanhikki esiintyy rikkaruohona puutarhoissa ja pientareilla. Saksanhanhikkia on löytynyt vanhoista puutarhoista ja kyläteiden varsilta ja se on näistä kolmesta harvinaisin. Huhtahanhikkia ei ole vielä löydetty Luopioisista.

Hanhikinruostetta olen löytänyt vain hopeahanhikilta. Joinakin vuosina sitä on löytynyt runsaasti ja oranssit kasvustot näkyvät jo kauas, mutta on myös vuosia, jolloin sitä ei löydä ollenkaan. Talvi-itiöisenä olen löytänyt sitä vain kerran vanhan hautausmaan kiviaidalta.

Kuvat on otettu Padankosken Salimäestä.

 
 

Isäntäkasvien muita piensieniä

Hanhikeilta on löydetty lisäksi:

ruusukasvinhärmä (Podosphaera aphanis), joka on melko harvinainen sieni rätvänällä, keto-, hopea-, huhta-, saksan- ja suikerohanhikilla sekä kurjenjalalla.

Peltohanhikilta on löydetty harvinainen peltohanhikinmustasieni (Leptotrochila dehnii).

 

Löydetyt isäntäkasvit

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Hopeahanhikki Potentilla argentea
X
Yleinen
Peltohanhikki Potentilla norvegica
 
Saksanhanhikki Potentilla thuringiaca    
Huhtahanhikki Potentilla intermedia