Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  'Tuppisarannoki'
(Anthracoidea paniceae)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Anthracoidea paniceae

 

Anthracoidea paniceae

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarannoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-sukuun kuuluu kymmeniä lähinnä sarakasveilla loisivaa nokisienilajeja.

Sarannoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Sarannokia esiintyy hyvin monilla sarakasveilla ja niitä tavataan loppukesästä.

Levinneisyys: Tätä nokisientä tavataan lähes koko Suomesta.

Muuta: Sienen suomalainen nimi on epävirallinen.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

'Tuppisarannoki' on harvinainen mikrosieni Luopioisissa.

Tuppisara on melko yleinen pientareiden ja niittyjen laji, hirssisara on taantuva ja harvinainen lähdeperäisen maan laji, vaaleaasaraa löytyy vain Kurkisuolta.

Sientä olen tavannut muutaman kerran tuppisaralta lähinnä lähteisiltä paikoilta. Kurkisuolta olen useana vuonna etsinyt nokea vaaleasarakasvustoista, mutta turhaan. Pohjoisempana olen sitä tavannut myös tältä lajilta.

'Tuppisarannoen' voi varmuudella määrittää vain mikroskoopilla, mutta toisaalta tuppisaralta ei ole löydetty Suomesta muita vastaavia nokia. Noki on helppo huomata, mutta koska sara ei ole kovin yleinen ei nokikaan ole.

Yläkuvat on otettu Rautajärven Niemisjärveltä.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Useilla saroilla on omat nokisienensä. Monella saralla on lisäksi lehtinokia, jotka ovat kuitenkin harvinaisia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia caricina
Puccinia paludosa
Puccinia dioicae
Puccinia silvatica

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Tuppisara Carex vaginata
X
Harvinainen
Hirssisara Carex panicea    
Vaaleasara Carex livida