Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Hukanputki (rikka)
(Aethusa cynapium)
NE
s
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 30.12.2022
 
 

 

aethusa cynapium

Vertaa Kopiranputki Myrkkykatko
  Suoputki Vuohenputki
   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Hukanputki on 1-2-vuotinen putkikasvi, jonka vaaleat kukat ovat pitkäsuojuksiset. Varsi on kalju ja sinivihreä, lehdet ovat useampaan kertaan parilehdykkäiset. Kasvista on erotettu neljä variaatiota.

Koko: 50 - 100 cm

Kasvupaikka: Suomessa kasvi kasvaa puutarhoissa ja joutomailla, yleensä kulttuurin piirissä.

Levinneisyys: Harvinainen rikkakasvi Etelä-Suomessa.

Mikrosienet:
hukanputkenruoste (Puccinia nitida)

Muuta: Koiranputkesta hukanputken erottaa sileästä, sinertävänvihreästä varresta ja kukinnon suojuslehdistä, jotka sojottavat vinosti alaspäin (kuva 2). Kasvi kukkii keskikesällä, kun koiranputki on jo lopettanut kukintansa.
Kasvilla on neljä variaatiota: pikkuhukanputki (var. agrestis), rikkahukanputki (var. cynapium), tarhahukanputki (var. domestica) ja isohukanputki (var. gigantea).

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Rikkahukanputki (var. cynapium) havaittiin Padankosken Salimäen pihapiiristä jo 80-luvulla ja se on sinnitellyt paikalla nyt yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hukanputken kasvamista on puutarhassa suosittu jättämällä selvä rikkakasvi kitkemättä kukkapenkeistä. Kasvin alkuperä on tuntematon, mutta se lienee saapunut paikalle minun kasvinkeruupussini kautta. Tällöin se olisi peräisin Suomenlinnasta, josta olen kerännyt näytteen 1980-luvulla. Toisaalta se saattaa olla kasvanut puutarhassa kauemminkin, mutta on sekoittunut aikaisemmin koiranputkeen.

Kasvi säilyy paikalla vain, jos sen kasvupaikat pidetään avoimina. Ilman sitä se tukehtuu heinikkoon. Kasvi on levinnyt jonkin verran myös metsän puolelle sekä poiskuljetetun maan mukana metsätien varteen noin kilometrin päähän alkuperäiseltä paikalta.

Kirjallisuustiedot

- Kuitunen, T. 2001: Kasvihavaintoja Luopioisista (EH) vuosilta 1999-2000. - Talvikki 25: 38-42.
- Tampereen seutukaavaliitto 1985: Pirkanmaan uhanalaiset kasvit. Julkaisu B 147. - 47 s.

 
    aethusa cynapium