Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Äimäketunlieko
(Huperzia acicularis)
LC
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 19.1.2024
 
 

 

Huperzia acicularis

Vertaa: Muut ketunlieot
   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Äimäketunlieko on monivuotinen sanikkainen. Kasvin verso on vaaleanvihreä-kellertävä, varpumainen, pysty ja tiheälehtinen. Verson kärki on terävä, piikkimäinen. Itusilmut näkyvät yleensä selvästi. Lehdet ovat kapeat, neulamaisen litteitä, tasasesti otamaiseksi kärjeksi kapenevia ja siirottavat sivulle tai ylöspäin. Lehdet eivät ole asettuneet varrelle selviksi riveiksi. Valekiehkurat ovat etäällä toisistaan. Itiöpesäkkeet ovat verson yläosassa lehtihangoissa.

Koko: 10 - 20 cm, vuosikasvaimet pitkiä, varsi nivelikäs.

Kasvupaikka: Kalliorinteillä ja -penkereillä, rantametsissä, kivikoissa ja rämeillä.

Levinneisyys: Tavataan harvinaisena koko maasta. On ketunliekolajeista harvinaisin.

Mikrosienet:

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Äimäketunlieon olen tavannut Luopioisista vain kerran, joten sen yleisyyttä en voi vielä tietää, koska päälaji pilkottiin vasta hiljattaln viideksi lajiksi. Laji löytyi vanhojen kuvieni joukosta vuodelta 2011. Kartassa piste on kuvan ottopaikalta. Kasvista ei silloin tullut kerättyä näytettä.

Muistikirjamerkintöjen mukaan kiersin silloin kallioita katsellen lähinnä sammalia. Oudonnäköinen ketunlieko pisti silloin silmään. Se kasvoi kalliolla jäkälien keskellä kuivassa kangasmetässä.

Silloin sitä ei tuntunut mikään häiritsevän. Metshakkuut saattavat kasvin tuhota, jos kone ajaa sen yli. Sitä kasvoi paikalla vain muutama rusuke..

Kasvin voi sekoittaa paitsi nyt erotettuihin muihin ketunliekolajeihin, niin myös riidenliekoon. Ketunliekojen pesäkkeet ovat kuitenkin lehtihangoissa eikä verson latvassa.

Äimäketunlieon voi erottaa muista ketunlioista ainakin pitkien vuosikasvaimien avulla.

Kirjallisuustiedot

- Uotila, Pertti: Suomen ketunlieot - kaksi lajia vai viisi lajia? - verkkosivu: www.luomus.fi/fi/lutulan- vuosikerrat-2011#vsk%202022
Numero 2/2021