Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Hajuheinä
(Cinna latifolia)
NT
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 5.1.2016
 
 

 

cinna latifolia

Vertaa Korpinurmikka Korpisorsimo
  Koiranvehnä Lehtotesma
   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Hajuheinä on monivuotinen heinäkasvi, jonka korsi on kalju ja hyväntuoksuinen, veltot lehdet lyhyet ja leveät, röyhy suuri ja siirottava. Kasvi on pienikukkainen.

Koko: 60 - 100 cm

Kasvupaikka: Kivikkoiset puronvarret, lähteiset lehtorinteet.

Levinneisyys: Harvinainen Etelä- ja Keski-Suomessa.

Mikrosienet:

Muuta: Hajuaineena kumariini. Rauhoitettu! Kansainvälinen vastuulaji. Hajuheinänkasvustoja tulee pitää silmällä vuosittain. Se säilyy kasvupaikallaan hyvin ja voi myös laajentaa aluettaan, mutta ei kestä maanmuokkausta eikä kovin voimakasta puuston poistoa. Otettava aina huomioon metsäsuunnitelmissa.

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Hajuheinä on harvinainen kumariinilta tuoksuva lehtoheinä.

Rauhoitettua hajuheinää kasvaa alueella kahdella paikalla. Vanha löytö on Rautajärvellä Vahlejärven laskupuron kivikkoisesta lehdosta. Heinä voi siellä edelleen hyvin. Kesällä 2011 heinä löytyi parissa paikassa puron varrella (kuvat).

Toinen kasvupaikka on Ämmätsässä Karijärven laskupuron kivikossa ja puron alapuolisen ojan penkoilla runsaana ja pitkällä matkalla. Kasvi voi vielä 2001 hyvin ja oli jopa laajentanut kasvualuettaan. Kesällä 2010 puro oli kuivillaan (majavanpato) ja heinä voi huonommin kuin edellisinä vuosina.

Kirjallisuustiedot

- Häyhä, T. 2003: Uhanalaiset kasvit Kanta-Hämeessä. - Alueelliset ympäristöjulkaisut 306. Hämeen ympäristökeskus. 129s.
- Kuitunen, T. 1986: Hajuheinä (Cinna latifolia) Luopioisten Ämmätsässä. - Talvikki 10: 10-13.
- Kääntönen, M. & Lainamo, S. 2007: Hajuheiunän (Cinna latifolia) seurantaa Pirkanmaalla 2003 - 2006. - Talvikki 31: 19-31.
- Vauhkonen, M. 2003: Päijät-Hämeen uhanalaiset ja silmälläpidettävät putkilokasvit. - Alueelliset ympäristöjulkaisut 326. Hämeen ympäristökeskus. 98s.

 

 
    cinna latifolia   cinna latifolia