Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Hentohelmililja
(Muscari botryoides)
NA
r/e
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 15.1.2016
 
 

 

muscari botryoides

   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Helmililja on monivuotinen hyasinttikasvi. Sen sipuli on pieni, harmaanruskea, lehdet ruusukkeena tasasoukat ja pystyt, alle sentin levyiset, kukinto tiheä latvaterttu, kukat siniset, hyväntuoksuiset ja nuokkuvat. Kukan kehälehdet ovat yhdislehtiset ja ruukkumaiset.

Koko: 10 - 20 cm

Kasvupaikka: Koriste- ja viljelykasvi puutarhoissa ja puistoissa.

Levinneisyys: Kotoisin Euroopasta. Etelässä luonnonvarainen, mutta meillä vain yleisesti viljelty sipulikasvi. Tavataan usein viljelyjäänteenä vanhoista puutarhoista, harvoin karkulainen.

Mikrosienet:

Muuta: Aikainen kevätkukkija. Pihakarkulainen.

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Helmililja on alueella melko yleinen koristekasvi, harvoin karkulainen (ns. pihakarkulainen).

Löydetyt kasvustot ovat sijainneet pihoilla ja puutarhoissa istutusten välittömässä läheisyydessä. Kartan piste on paikassa, jossa kasvi kasvoi tien pientareella kaukana pihasta.

Helmililjat näyttävät viihtyvän hyvin kasvupaikoillaan ja suotuisissa olosuhteissa leviävät kukkapenkista sen reunoille ja ulkopuolellekin. Liljaa on tavattu autiotalojen pihapiiristä vielä monta vuotta sen jälkeen, kun talo on jäänyt autioksi.

Monet löydetyt esiintymät olen siis ajatellut viljelyjäänteiksi, joten kartta ei anna siltä osin oikeaa kuvaa kasvin yleisyydestä.

Kirjallisuustiedot