Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Pystykiurunkannus
(Corydalis solida)

LC
s

  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 10.1.2023
 
 

 

Corydalis solida

   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Pystykiurunkannus on monivuotinen, keväällä kukkiva unikkokasvi. Violetinsininen kukkaterttu on 10-20- kukkainen ja kukan tukilehdet päästä kapealiuskaiset. Kota on kapea, peränsä pituinen. Juurakko on sipulimainen.

Koko: 10 - 20 cm

Kasvupaikka: Rantalehdoissa, puronvarsilla, puistoissa ja pihoilla, myös viljelykarkulainen.

Levinneisyys: Yleinen vain Etelä-Suomen lehdoissa, harvinaistuu nopeasti sisämaahan siirryttäessä.

Mikrosienet:


Muuta: Käytetään myös koristekasvina.

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Pystykiurunkannus on Luopioisista löydetty vain muutaman kerran. Kasvustojen alkuperää ei tiedetä, joten kasvustot voivat olla myös koristeperäisiä. Kasvi on kuitenkin levinnyt pihanurmikolle ja sen laidoille. Statukseltaan löydetyt kasvustot voisivat olla joko satunnaiskasveja tai pihakarkulaisia.

Ensimmäinen kasvusto löytyi keväällä 2015 Kortteenpohjalta talon pihalta, josta sitä on siirretty myös kukkapenkkiin. Talon asukkaat eivät tiedä, mistä kasvi muutama vuosi sitten nurmikolle ilmaantui. '

Toinen samanlainen kasvusto löytyi kyselyn perusteella Riihimäen kartanon pihalta Kuohijoelta. Myös Rautajärveltä löytyi Mäkelän pihapiiristä runsas villiytynyt kasvusto.

Varhaiskukkijana kiurunkannukset jäävät kartoituksessa huomaamatta, joten kasvia saattaa olla muuallakin Luopioisten alueella.

Kirjallisuustiedot

 

 
    Corydalis solida   Corydalis solida