Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Sinimailanen
(Medicago sativa)
NA
s
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 11.1.2023
 
 

 

   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Sinimailanen on monivuotinen hernekasvi, jonka varsi on rento ja kaljuhko, lehdet 3-sormisia, kärkilehdykkä ruodillinen, tasasoukkia ja kärjestä hampaisia, kukat ovat terttuna ja teriö on sininen/keltainen.

Koko: 30 - 90 cm

Kasvupaikka: Viljelykasvi pelloilla, satunnainen pientareilla, satamissa, joutomailla.

Levinneisyys: Kotoisin Lounais-Aasiasta, Suomessa satunnaiskasvi Etelä-Suomessa.

Mikrosienet:

Muuta: Aikaisemmin rehukasvi. Kolme taksonia: sinimailanen (M. sativa), sirppimailanen (M. falcata) ja rehumailanen (M. x varia).

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Sinimailanen on alueella harvinainen satunnaiskasvi.

Sen löytöpaikka on Kirkonkylän ja Holjan välillä. Tapio Lahtonen löysi kasvin vuonna 1987 tien pientareelta. Kirkonkylältä löydetty kasvi on todennäköisesti ollut rehumailanen (M. sativa x varia), joka on 2000-luvulla yleistynyt rehukasvina tuorerehupelloissa ja jää usein ylivuotiseksi pientareelle. Näitä on löytynyt usealta paikalta (kuvat).

Sinimailasen siemeniä käytetään idätykseen (alfa-alfa) ja siksi se saattaa joutua myös roskien mukana kaatopaikalle, joilta siitä on runsaasti kerättykin näytteitä. Rankkimäestä en ole sitä tavannut, mutta vanha muistikuva on olemassa, että Soukkionkorvessa sinimailasta olisi aikoinaan kasvanut. Silloin se jäi merkitsemättä tarkemmin muistiin.

Kirjallisuustiedot

 

 
       
       
Rehumailanen (M. sativa ssp. x varia)