Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Kalliokaviosammal
(Buxbaumia aphylla)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 12.2.2018
 
 

 

Buxbaumia aphylla

 
buxbaumia aphylla  
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Kalliokaviosammal kuuluu kaviosammalten (Buxbaumiaceae) heimoon. Sen ainoassa suomalaisessa suvussa on kaksi lajia. Lähes lehdetön sammal, jonka erikoinen itiöpesäke on paras tuntomerkki.

Koko: Hyvin pieni sammal. Itiöpesäke perineen on 1 - 2 cm korkea.

Kasvupaikka: Kuivalla ja hiekkaisella, rikkoutuneella humuksella mäntymetsissä, tien reunoissa, kallioilla ja paloaukeilla.

Levinneisyys: Paikoittainen koko maassa. Sirkumpolaarinen.

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Kalliokaviosammal kuuluu lehtisammaliin ja on Luopioisissa harvinainen.

Sammalta on hyvin vaikea havaita. Sitä on varta vasten etsittävä sopivilta kasvupaikoilta. Pesäkkeetöntä kasvia ei yleensä pysty löytämään. Tiedossa on vain muutamia kaviosammalen kasvupaikkoja. Kolme kasvustoa on Padankoskella metsäautoteiden penkereissä. Kalliokasvupaikka löytyy Kuohijoelta Vangonkallion kaltevalta pinnalta. Todennäköisesti sammal on löydettävissä muualtakin, esim. metsäautoteiden hiekkaisista penkereistä ja maapaljastumilta. Sammal on PIrkanmaalla harvinainen.

Kuva 2 on otettu Padankoskelta keväällä, jolloin itiöpesäkkeen värit ovat puhtaat. Kuvat 1 ja 3 on otettu samalta paikalta elokuussa. Kuva 4 on otettu syksyllä Kuohijoen Vangonkalliolta. Kuvassa sammal muistuttaa paljon lahokaviosammalta, joka kasvaa harvinaisena vain rannikolla.

Maastotuntomerkki: Luonteenomainen itiöpesäke.

Vertaa seuraaviin

Lahokaviosammal

 
    buxbaumia aphylla   Buxbaumia aphylla