Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Rantasiipisammal
(Fissidens osmundoides)
LC*
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 4.4.2017
 
 

 

fissidens osmundoides

 
Fissidens osmundoides  
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Rantasiipisammal kuuluu siipisammalten (Fissidentaceae) heimoon. Samassa suvussa on Suomessa yhdeksän lajia. Verso litteä ja pysty. Lehdet kaksiriviset, tyveltä kaksinkertaiset kuin siivelliset. Lehden reuna tylppähampainen tai hampaaton, siinä ei ole vaalea reunakerrosta, tylppäkärkinen, mutta kärjessä nipukka (pikkukuva). Keskisuoni ei ulotu lehden kärkeen. Itiöpesäkkeitä toisinaan.

Koko: Sammal on < 8 cm korkea ja muodostaa löyhiä laajojakin kasvustoja.

Kasvupaikka: Varjoisissa rantapenkoissa, kostealla maalla ja kivellä, myös ravinteisten kallioiden valuvetisissä raoissa, joskus lahopuulla.

Levinneisyys: Yleinen koko maassa.

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Rantasiipisammal kuuluu lehtisammaliin ja on Luopioisissa melko yleinen.

Sammalta on tavattu alueelta monenlaisilta kasvupaikoilta: puronvarsista, rannoilta ja kallioilta. Monesti se kasvaa yhdessä lettosiipisammalen kanssa, mm. Vekuna-järven laskupuron varressa. Kasvustot ovat olleet runsaita. Sammalta on tavattu kalliokasvustona ainakin Vankoniemen Salminkalliolta ja Padankosken Terrivuoresta.

Kuvat 1 ja 3 on otettu Keuruulta Huhkojärven varjoisalta kalliojyrkänteeltä keväällä 2011. Siellä sammalta kasvoi runsaasti kosteassa onkalossa. Kuva 2 on Holjasta Pukkivuorelta kerätystä näytteestä. Pesäkkeellinen sammal, kuva 4, on otettu Padankosken Sipilänojalta.

Maastotuntomerkki: Koko, lehden tylppä kärki.

Vertaa seuraaviin

Lettosiipisammal

 
    fissidens osmundoides   Fissidens osmundoides