Musta kimalainen

kimalainen2

’Näin huhtikuussa kaikenlaiset öttiäiset nousevat horrospaikoistaan pörisemään ja aloittelemaan uutta kautta. Muurahaisia on ollut kekojensa päällä jo parin viikon ajan täällä Hämeessä, perhosia lentelee aurinkoisina päivinä ja surahdukset kertovat myös kimalaisten heränneen.

Ikkunalleni tupsahti yksi tällainen pörisiä. Hieraisin silmiäni kaksikin kertaa, mutta kyllä se pysyi aivan hiilenmustana, koko otus. Yleensä kimalaisilla on keltaisia tai punaisia vöitä keski- ja takaruumiissa, mutta tällä otuksella ei ollut. Muuten se oli aivan mantukimalaisen kokoinen ja tapainen. Aikani sitä katseltuani, otin siitä muutaman kuvan ja päästin sen sitten ikkunan toiselle puolelle vapauteen.

Mikähän se oli? Googlasin kuvahaulla, mutta mustia kimalaisia ei vastaan tullut, kaikilla oli värikkäitä vöitä ja tupsuja. Mietin, esiintyykö kimalaisilla melanismia? Perhosillahan tällaista on. Klassinen esimerkki on teollisuusmelanismi, jossa saastuneilla paikkakunnilla perhonen on tummempi kuin puhtailla paikoilla. Muutenhan melanismi on geenimutaatio. Aikani selailtuani nettiä löytyi kuin löytyikin tieto melanismista kimalaisilla. Harvinaisella kontukimalaisella sitä ainakin esiintyy. Nyt hieman harmittaa, että päästin otuksen menemään. Sehän olisi voinut olla seudulle uusi laji ja esimerkki lämpötilan noususta ja harvinaisempien kimalaisten leviämisestä kohti pohjoista. Mennyt mikä mennyt, jäihän ainakin kuva.’

kimalainen1

8 thoughts on “Musta kimalainen

 1. Hei! Löysin juuri saunan lattialta samanlaisen mönkiäisen – luulin ensin roskaksi ja sen verran otusta ilmeisesti harjalla vaurioitin, ettei olisi siitä toipunut, joten piti päästää reppana päiviltä. :/ Mutta pistin pilttipurkkiin ihmeteltäväksi ja sukelsin Googleen. 🙂 Kannattaisikohan tuosta jonnekin ilmoittaa ja jos, niin minne..?

  • Kiitos kommentista! Eipä ole minulle vielä tullut selvää vastausta tuosta otuksesta. Tosin en nyt ole enempi etsinytkään. Noita ’carpenttereitä’ se ei ole, sillä ne ovat kaljuja ja tämä täyskarvainen. Jatketaan harjoituksia. Tuskin se harvinainen on, mutta mistä sen koskaan tietää 😉

 2. Minä löysin myös tämän otuksen ja kovin ihmettelin mikä mahtaa olla.Paikka on Viitasaari.Se on tallessa ,jos joku haluaa kokoelmiinsa.

  • Palasin juuri Lapista ja löysin kommenttisi. Siksi myöhäinen vastaus. Otus on edelleen tutkimatta. Mielenkiintoa se on kuitenkin herättänyt. Täytyisikö ottaa otusta sarvista ja tutkia, mikä se oikein on?

 3. Meillä kävi tänään juuri tuollainen! Aivan pikimusta kimalainen.

  Sellainen laji kuin mustakimalainen on olemassa (Bombus Ruderarius), mutta kun hain tällä nimellä, ei tullut saman näköistä öttiäistä. Mustakimalaisillakin oli pikkuisen punertavaa karvaa, vaikka ne hyvin tummia olivatkin.

  Tällä meidän vieraallamme ei ollut siitepölyvasuja jaloissaan. Se laittaa epäilemään, että kyseessä olisikin loiskimalainen, englanniksi Cuckoo Bumble Bee. Jostain tällaisesta ”käkikimalaisesta” on kuulemma olemassa täysin mustia yksilöitä.

  Havainto on Liperistä, Käsämän kylästä.

  • Kiva kuulla!

   Olin jo kokonaan unohtanut tämän kimalaisen. Itsekin olin silloin kallistumassa loiskimalaisten suuntaan, mutta määritys jäi kesken ja niin, sitten se unohtui. Kiitos joka tapauksessa viestistä ja hyvää kesän jatkoa Liperiin.
   Terv. Tuomo

 4. Lappeenrannan laitamilta tuon huomasin. Vuosia oven pielestä ovat kuleksineet välikattoon ja ennen kun sain kuvaa oli umpimusta poistunut. Sai kuitenkin visuaalisen kontaktin hyvin ja olin äimänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.