Kasvipuutarha

Kasvipuutarha

Matkoilla minulla on tapana tutustua matkakohteen kasvitieteelliseen puutarhaan, kuinkas muuten. Niistä löytää aina jotain mukavaa mieleenpainettavaa. Viime viikon vietin Puolan Krakovassa tutustuen upeaan kaupunkiin. Vanhaa kaupunkia reunustaa entisen muurin kohdalla puisto. Kävelin vanhojen puiden alla, joiden oksat muodostivat holvin käytävien päälle. Hevoskastanjat kukkivat, vaahterat harvensivat turhia hedelmyksiään ja tammet kasvattelivat heleänvihreitä lehtiään. Valo säteili lehvistön läpi hiekkakäytäville, joilla lapset leikkivät, nuoret riiasivat ja vanhukset muistelivat penkeillä nuoruuttaan. Minä ajattelin haikeana kotikaupunkini äskettäin kaadettuja lehmusnuorukaisia. Kyllä meillä olisi paljon opittavaa.

Mutta siitä kasvipuutarhasta. Krakovan puutarha on 230 vuotta vanha ja aivan uskomattoman hyvin hoidettu. Olen vieraillut monien kaupunkien puutarhoissa ja tämä taitaa kyllä viedä niistä kaikista voiton. Islannin Akureyrissä on hieno pohjoisen kasvien mikropuutarha, joka on jäänyt mieleen ja Lontoon Kew on tietenkin aivan omaa luokkaansa, mutta ei tämä nyt näkemäni yhtään häpeä senkään rinnalla. Puisto on monipuolinen kokonaisuus niin suurien puiden kuin pienien kivikkokasvienkin osalta. Rodot olivat jo lopettelemassa, samoin liljakasvit, puut aloittelivat kukintaansa ja systemaattinen osasto oli vasta taimivaiheessa. Parhaiten mieleen jäi kuitenkin se tarkkuus, millä kaikki lajit oli merkitty. Lapuista löytyivät nimet puolaksi, englanniksi ja latinaksi. Lisäksi oli kuvan kaltaisia kokoomatauluja, joista näki lähisukulaisten kasvupaikat. Kun puisto on perustettu ja 1700-luvulla, niin puutkin ovat saaneet kasvaa rauhassa koko mahtavaan suuruuteensa. Punapuuta odotin suuremmaksi, mutta se taitaa saavuttaa majesteettisuustensa vain Redwoodin kansallispuistossa Kaliforniassa. Täällä oli vasta taimia, vaikka suurimman rungolla olikin läpimittaa jo melkoisesti. Suosypressin juuret harottivat somasti ylöspäin ja koivut kurkottivat valoa kohti suurempiensa alla. Hieskoivu muuten puuttui puistosta, pitäisiköhän lahjoittaa taimi. 

Puisto on siis käymisen arvoinen, mutta kannattaa varata kunnolla aikaa, sillä katsottavaa riittää. Enpä montaa kertaa ole nähnyt niin kookasta neidonhiuspuutakaan (alakuva) kuin täällä ja vielä hyvinvoivana. Kukapa uskoisi, että tämä elävä fossiili todellisuudessa kuuluu havupuihin ja on säilynyt kymmeniä miljoonia vuosia samannäköisenä.’

Kasvipuutarha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.