Punastuvaisia

viherlevä

’Nykyään, kun metsät ovat täynnä autoteitä ja hiekkakuopat rehottavat hoitamattomina, törmää tämän tästä kuvan kaltaisiin kiviin. Ovatko ne lisääntyneet vai kiinnittyykö niihin vain huomio? Onhan se aika värikäs näky näin syksyllä, tuollainen kivikko. Jotenkin tuntuu, ettei niitä ennen ollut.’

Tämä ilmiö on havaittavissa sellaisilla paikoilla, missä maata on käsitelty ja kiviä käännelty eli hiekkakuopissa, metsäteiden varsilla, pientareilla ja joutomailla. Varsinkin kuivilla kankailla näitä tapaa yhtenään. Kyseessä on viherlevän (Trentepohlia iolithus) kasvusto. Levä tarttuu kiven pintaan tiukasti. Sitä ei saa siitä lähtemään edes hankaamalla puhumattakaan, että sade huuhtoisi sen mennessään. Levä kuuluu todellakin viherleviin, vaikka on punamullan punainen. Paahteisilla paikoilla se tuntuu olevan erityisen punainen. Levää tavataan juuri vähän aikaa sitten käännetyiltä kiviltä, joille ei vielä ole tarttunut mitään muuta. Aikoinaan sitten jäkälät, erityisesti erilaiset kivellä viihtyvät rupijäkälät, syrjäyttävät sen ja levä häviää, vai onko se juuri näiden jäkälien leväosakas. Joskushan niiden näkee kasvavan sekaisin kiven päällä, punaisen levän ja rupijäkälän. Levä on selvä pioneerilaji. Yleensä tällaiset lajit ovat myös kosmopoliitteja. Miten lienee tämän levän laita?

Miksi tämä levä on sitten runsastunut? Onko niin, että aikaisemmin siihen ei kiinntetty huomiota? Vai onko maiseman mylläys lisääntynyt niin paljon, että levälle paljastuu aina uusia kasvupaikkoja? Vai johtuuko se ilmansaasteista tai happamoitumisesta, tai ilmastonmuutoksesta? Mediassa emeritusprofessori Esteri Ohenoja mietti äskettäin samoja kysymyksiä, mutta vastauksia ei hänkään antanut. Tässäpä taas tutkijoille työsarkaa.

Kuva on otettu muutama päivä sitten Luopioisten Laipanmaalta Lintukankaalta, mutta samanlaisia värikiviä löytyy muualtakin, vaikka juuri tuolla niitä näyttää olevan erityisen runsaasti vanhan hiekkakuopan reunoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.