Neljä keväistä pihakarkulaista

sinililja
kevattahti’Näin keväällä seuraamme yleensä erilaisten vuokkojen, leskenlehden tai muiden luonnonkukkijoiden ensiesiintymistä. Puutarhurit seuraavat tulppanien, krookusten ja pienten liljakasvien nousua. Molemmilla on puolensa, molemmat viehättävät näin keväällä samalla tavalla. Itse olen pohtinut viimeisten viikkojan aikana ns. pihakarkulainen käsitettä. Se ei liene mikään virallinen termi, mutta kuvaa hyvin eräiden koristeperäisten kasvien leviämistä luontoon. Tähän kokosin Etelä-Hämeen neljä ehkä yleisintä kevään pihakarkulaista: idän sinililja (Scilla siberica), kevätäthti (Chionodoxa luciliae), posliinihyasintti (Puschkinia scilloides) ja hentohelmililja (Muscari botryoides) ylhäältä alaspäin. Kaikki neljä leviävät melko helposti kukkapenkistä ensin penkin reunalla ja sitten sen ympäristöön vuodesta toiseen laajenevaksi kasvustoksi, jos vain alue pidetään siistittynä. Helpoimmin leviävä näyttää olevan idän sinililja ja huonoimmin helmililja.’

posliinihyasintti
helmililja
’Kaikki neljä karkulaista ovat viehättäviä kasveja ja koristeita pihoilla. Kasvikartoituksessa ne ovat ongelmallisia. Ovatko ne ainoastaan koristekasveja vai aivan oikeita karkulaisia? Jos ne pidetään samassa luokassa esim. tulokaslajeiksi muuttuneiden lupiinin, piiskujen tai kurtturuusun kanssa, tulisi niitäkin pitää kiusallisina ja poistettavina tulokaslajeina. Niistä ei kuitenkaan näytä olevan pihoilla mitään haittaa, päinvastoin. Muutaman kerran olen tavannyt sinililjan hyvinkin kaukaa asutuksesta tien pientareelta eikä se sielläkään ole uhannut leskenlehtien tai vuokkojen ylivaltaa. Tähän asti olen jättänyt kartoituksessa nämä lajit rauhaan, mutta lisäsin ne kuitenkin kasvisivuille, koska niihin voi törmätä näin keväällä autioksi jääneiden talojen pihapiireissä ja tosiaan hyvinkin kaukana asutuksesta syrjäisen metsätien laidassa, jonne on siirretty roskia pihapiiristä. Tulokaslajeja tai vaarattomia pihakarkulaisia, annetaan näiden kuitenkin kukkia ja levitä rauhassa omaksi ja muiden iloksi, sillä ainakaan vielä ne eivät menesty varsinaisessa luonnonympäristössä’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.