Pelätäkö?

kasa1

Viime syksynä kerroin kuvien kanssa karhun vierailusta lähimetsässä. Se oli raapinut kynsillään jurmuja näreiden kylkeen miehenkorkeudelta alkaen. Itse otusta en nähnyt ja raapimisestakin lienee kulunut jo jonkin aikaa. Kun nyt törmäsin tiellä kuvan mukaiseen kasaan, katsoin taas ympärilleni toivossa nähdä jotain muutakin. Pitäisikö pelätä, välähti mielessä, mutta läjästä ei enää noussut lämpöä ja kuoriainen ryömi sen alta esiin kertomaan, että tässä läjä on köllötellyt jo jonkin aikaa, sen jättäjä on jo kaukana.

Niin, onko se karhun vai jonkin muun suuremman eläimen. Mäyrän ulosteita olen katsellut sen vessapolun päässä usein ja eipä niitä tähän yli 20 cm leveään kasaan voi oikein rinnastaa. Hirven, vaikka se olisikin syönyt löysentävää ruokaa, uloste on ihan eri näköinen, samoin kotieläinten. Niinpä päädyin karhuun. Mitä se sitten on syönyt, ulosteessa on isoja suomun näköisiä jäänteitä, samoin marjojen kuoria, enempää en sitä ruvennut tonkimaan. Löytöpaikka aivan lähellä kesämökkiasutusta taas kertoisi jostain muusta. Tosin liikkuuhan karhuja asutuksen lähelläkin, ilman että sitä huomaamme.

Mediassa kohistaan yhtenään eläinten tekemistä tuhoista ja petojen hävittämisestä. Usein keskustelun aiheena on susi. Karhu saattaa syksyisin valmistautuessaan talviuneen hakeutua mehiläispesille tai metsän kätkössä oleville lammaslaitumille, mutta muuten se on piiloutuvampi kuin susi. Voidaankin usein sanoa, että karhu kyllä näkee meidät, mutta me emme sitä. Se osaa suuresta koostaan huolimatta mennä piiloon hiljaa. Hirven rytinän kuulee usein, samoin ihmisten kailotuksen, mutta petoja ei näe ei huomaa. Ikänsä metsiä kirrellleet eivät ole niitä koskaan tämän enempää nähneet.

Matkaan tänään Suomenselälle sammalretkelle, joten blogia päivitän seuraavan kerran vasta ensi viikolla. Salamajärven kansallispuistossa on mahdollisuus nähdä metsäpeuroja, niinköhän se onnistuu. Petojakin siellä liikkuu enemmän kuin täällä Hämeessä, jospa siellä näkisi muutakin kuin kakkaläjiä.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.