Löytö

lapiosammal

’Sammalen maastokuvasta ei paljon selvää saa, mutta pistän alas toisen vähän paremman työpöydän ääressä otetun. Sammal on tavallisesta ulkonäöstään huolimatta huippuharvinaisuus, vain kahdelta paikalta ennen tätä Suomesta löydetty laji. Sen määrityksen oikeellisuus varmentui tänään, kun sain sp-viestin Oulusta. Kyseessä on nuokkulapiosammal (Tortula cernua). Sammal löytyi reilun viikon takaisen sammalretkeilyn aikana kalkkilouhoksesta Keski-Pohjanmaalta. Aikaisemmat löydöt on tehty Kymenmaalta ja Oulun pohjoispuolelta Kiimingistä. Sammal kasvaa hyvin kalkkipitoisessa maassa louhosten ja kalkkiuunien läheisyydessä eikä se missään ole runsas. Niinpä se onkin äärimmäisen uhanalainen eli CR-laji.

Kun huomasin sammalen kasvupaikallaan, luulin sitä aivan tavalliseksi lajiksi. Otin kuitenkin tapani mukaan siitä pari kuvaa ja näytteen. Vasta kotona katsoin keruuta tarkemmin ja huomasin ensin leveät ruusukkeiset lehdet ja sitten kaarevan pitkänokkaisen itiöpesäkkeen. Molemmat ovat juuri tämän lajin tuntomerkkejä. Kooltaanhan se ei ole juuri senttiä korkeampi, siis hyvin helposti ohikäveltävä ja huomaamaton. Jälleen voi vain todeta, että parhaat löydöt tekee sattumalta ja että pienimpienkin puoleen kannattaa kumartua ja suhtautua niihin tietyllä vakavuudella.’

lapiosammal2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.