Huurretta vai kuuraa

kuuralehtia1

’Mietin, kahlatessani kuvan lehtikasoissa pakkasyön jälkeen, onko lehtiä peittävä ohut jääkiteiden kerros huurretta vai kuuraa. Härmää se ei ole, sen tiedän piensieniä etsineenä. Ei myöskään hurmetta, joka lienee runollisesti kerrottua verta. Eipä auttanut muu kuin kaivaa tietoa netin uumenista. Wikipedia tiesi kertoa, että huurre on pohjoisessa yleisempää kuin kuura ja että sitä muodostuu alijäähtyneen sumumaisen veden osuessa kiinteään pintaan. Kuura taas syntyy härmistymisen kautta suoraan kaasusta kiinteäksi aineeksi. Liekö tavallisen tallaajan tarpeen moista tietää, mutta mukavahan niitä on opetella vielä vanhalla iälläkin. Pysyykö tämä sitten mielessä, se on ihan eri asia.

Lapissa huurteen huomaa lopputalvesta vaarojen lakiosissa, kun matalalla pyyhkivät pilvet törmäävät puustoon tai rakenteisiin ja muodostavat niihin hurjannäköistä tykkylunta. Kuuraa taas muodostuu helpoimmin autojen tuulilasiin, puiden oksille tai jäätyneille pinnoille. Siispä kuvien lehtien vaalea pintakerros lienee kuuraa. Jos tämä nyt näin tuli ratkaistua, niin annetaanpa pieni arvoitus. Mitä lehtiä siellä kuuran alla sitten on? Nopeasti katsottuna ehkä ihan tuttujakin, mutta sen voin kertoa, että niitä kannattaa katsoa vähän terkemmin. Tuloksen kerron kommenttina parin päivän päästä.’

kuuralehtia2

1 thought on “Huurretta vai kuuraa

  1. Päivitysilmoitus: Madoille ruokaa | Tuomon kuva ja sana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.