Itsenäisyys

talo1

’Olen viime aikoina lukenut monta kirjaa, joissa kuvataan 1900-luvun historiaa. Joistakin olen tehnyt arvionkin tähän blogiin. Varsinkin ensimmäisen maailmansodan aika tuntuu olleen hyvin epävakaata ja kuohuvaa aikaa. Silloin maamme itsenäistyi. Ehkä se oli niissä sekasortoisissa oloissa sille otollinen aika; oli Venäjän vallankumous ja Euroopan hajoittanut suursota mutta myös kyvykkäät, rohkeat päättäjät.

Toisen maailmansodan myllerrykset olivat vähällä kaataa nuoren valtion, mutta kiitos taas päättäväisten ja rohkeiden ihmisten, säilytimme itsenäisyytemme. En mielelläni lue sotakirjoja. Niistä tulee ahdistava ja surullinen ole. Tuntuu kuin ihminen ei osaisi elää sovussa lähimmäistensä kanssa. Tästä huolimatta olen kiitollinen niille, jotka ovat sodasta kirjoittaneet. He ovat antaneet meille sodan ajan jälkeisille ihmisille kuvan sodan mielettömyydestä. Kiitos tietenkin kuuluu myös niille, jotka sodassa olivat. Ilman heitä ja heidän uhrauksiaan maailmamme olisi erilainen, ei varmaankaan niin hyvä kuin se on tällä hetkellä.

Tämän kaiken pidän mielessäni, kun menen huomenna 95-vuotiaan isäni, sotaveteraanin ja -invalidin, kanssa yhteiseen itsenäisyysjuhlaan Hämeenlinnan Ilveskotiin.’

Rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille!

2 thoughts on “Itsenäisyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.