Toukokuun sammal

metsäliekosammal2

’Helmikuun sammal oli kolatessa lumen alta pursuava niittyliekosammal. Näin toukokuussa liikkuessaan lehtomaisissa metsissä ei voi olla huomaamatta sen lajitoveria metsäliekosammalta. Vaikka joku voisi sanoa, että kaikki metsäsammalet ovat ihan toistensa näköisiä, niin kuitenkin, tarkkaan katsottuna ne ovat erilaisia ja muodostavat erilaisia kasvustoja. Kolme yleisintä metsäsammalta taitavat olla metsäkerrossammal, seinäsammal ja juuri tämä toukokuun sammal metsäliekosammal. Jos katsot sammalsivuilta niiden kuvia, niin huomaat, ettei niitä voi toisiinsa sotkea.’

Metsäliekosammal (Rhytidiadelphus triquetrus) on lehtojen ja lehtomaisten metsien kaunistus. Se kasvaa usein mattomaisesti suurina puhtaina kasvustoina. Usein sammal nousee liekomaisesti pitkin lehtipuiden etenkin haapojen tyviä jopa puolen metrin korkeuteen. Sammal on helppo tuntea tupsumaisesta latvastaan, joka erottaa sen selvästi seinäsammalesta, jota se värinsä puolesta muistuttaa. Haarottuminen ja koko taas erottavat sen lähilajeista niitty– ja korpiliekosammalista.metsäliekosammal3

Hirsitaloaikaan seinien tilkkeeksi riivittiin metsästä sammalta. Etupäässä se oli tästä nimensäkin saanutta seinäsammalta, mutta joukossa oli varmasti myös kerrosammalta ja liekosammalta. Kun purin vanhaa seinää korjatakseni sitä, löysin hirsien välistä juuri näitä kolmea sammalta. Ne olivat pahoin litistyneet ja sen vuoksi vaikeat tunnistaa. Mikroskooppi kuitenkin paljasti niiden lehtien muodon ja lajit saattoi vielä määrittää. Seinän väliin sammalet olivat päätyneet yli sata vuotta sitten. Joskus kuulee seinän väliin laitetun rahkasammalta, mutta se lienee erehdys. Tämä sammal imee sisäänsä suuret määrät vettä ja saattaa siksi mädättää seinän mielummin kuin tilkitä.

Nyt ennen kuin mustikoihin tulee lehdet ja heinät kasvavat metsiinkin, kannattaa tähytä sammalkerrosta. Liekosammal on hauska tuttavuus, kun sen oppii tuntemaan. Toukokuu on aikaa etsiä, sitten tulevat uudet haasteet.

metsäliekosammal1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.