24: koiranputki

koiranputki2

’Ylläoleva kuva on otettu keskiyön lähestyessä. Aurinko painuu juuri mailleen ja luo viimeiset säteensä valkoisena pursuavaan kukkamattoon. Alkukesän viileä raikkaus henkii, hyttyset surraavat, yölinnut laulavat, on suvi kauneimmillaan. Tähän aikaan ei malttaisi nukkua ollenkaan, kai se on sitä suomalaisten valon tuomaa kesähulluutta. Tämän viikon kasvi antaa siihen oman lisänsä.’

Koiranputki (Anthriscus sylvestris) on alkukesän kukkiva putkikasvi. Sitä ei aina ole helppo erottaa muista putkikasveista silloin, kun se ei kuki, mutta kesäkuun alkupuolella siitä ei voi erehtyä. Vuohenputki kukkii vasta juhannuksen aikaan ja karhunputki heinäkuussa. Muut putket ovatkin sitten selvästi näitä kolmea harvinaisempia. Koiranputkea kasvaa koko maassa, mutta alkuperäiskasvi se on vain Ahvenanmaalla ja Pohjois-Lapissa. Muualla se on muinainen tulokaskasvi ja vallannut tehokkaasti pientareet, hylätyt pellot ja niityt.

Koiranputken tuntomerkkejä kukinta-ajankohdan lisäksi ovat porkkanamainen lehti ja pitkulaiset parittain olevat mustat siemenet. Samanlaisia siemeniä ei ole muilla putkikasveilla, joista monet määritetäänkin juuri siementen mallin mukaan. Koiranputken sukulaisia on otettu aikoinaan viljelyynkin, vaikka itse koiranputkesta ei ravintokasviksi olekaan. Vanha yrttikasvi on maustekirveli (A. cerefolium) ja sen voi löytää jäänteenä puutarhasta tai kaatopaikalta. Aikoinaan viljeltiin myös saksankirveliä (Myrrhis odorata), jota on löytynyt jäänteenä ja karkulaisena Luopioisistakin. Vähän kaukaisempia putkikasvisukulaisia ovat sitten juurikasveina viljellyt porkkana (Daucus carota) ja palsternakka (Pastinaca sativa) sekä maustekasvit tilli (Anethum graveolen), persilja (Petroselinum crispum), kumina (Carum carvi) ja selleri (Apium graveolens), joita niitäkin voi löytää luonnosta. Villivihanneksi kerätessään on muistettava, että myös myrkyllisiä putkikasveja on olemassa. Myrkkykeiso (Cicuta virosa) ja myrkkykatko (Conium maculatum) voivat aiheuttaa pahojakin myrkytyksiä, joten ne on tunnettava ennen kuin ryhtyy syömään putkikasvien lehtiä.

Joskus olen miettinyt, löytyisikö koiranputkelle jotain hyötykäyttöä, mutta tullut lopulta siihen tulokseen, että sen hyöty on alussa kuvaamani kesäöinen kauneus. Monet hyönteiset viihtyvät sen kukilla lepäillen sen kätköissä, saavat siitä mettä ja pölyttävät kasvin siinä sivussa. Itse olen pyydystänyt koiranputken kukinnoista monia mielenkiintoisia kovakuoriaisia, kaksisiipisiä ja luteita. Kannattaa siis katsoa tarkemminkin tätä vaatimatonta mutta merkityksellista kukkijaa, ei sekään ole luonnossa turhanpäiten.

koiranputki1

2 thoughts on “24: koiranputki

  1. Itse käytän tuoreimpia, vasta avautuvia koiranputken lehtiä vihanneksena. Käypä vihannes persiljan sijasta!

    • Juu, olen itsekin käyttänyt muiden villivihannesten joukossa. Onneksi nuo myrkylliset ovat harvinaisia, mutta myrkkykatkon kanssa saa olla Etelä-Suomessa varovainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.