Viirulehdet

viirulehdet1

’Tänä alkukesänä olen törmännyt yllättävän monta kertaa kasvinlehtien outoihin värivirheisiin. Ruokohelvellä (Phalaris arnudinacea) on olemassa koristemuoto (f. picta), jonka lehdet ovat kauniin viirulliset. Sitä käytetään varsinkin kivikkoistutuksissa. Sama muoto on joskus löydetty myös luonnosta. Viereisen kuvan lehtoimikkä (Pulmonaria obscura) löytyi läheisestä lehdosta, missä on keväisin runsaasti kukkivia imikkäkasvustoja. En ole siellä ennen nähnyt näitä kirjavalehtisiä versoja. Ne jäivät normaaleja lehtiä pienemmiksi ja jokin eläin oli niitä antaumuksella mutustellut, mitä ei näkynyt normaaleissa lehdissä.viirulehdet2

Samanlainen värimuoto löytyi myös lähelta rantaa viinimarjalta. Nyt lehdessä valkoisen sijaan oli kermanväristä kasvustoa. Tässäkin tapauksessa lehdet olivat normaaleita lehtiä pienemmät. Näitä lehtiä löytyi vain yhdestä oksasta.

Pari vuotta sitten kuvasin samanlaisen muodon myös kielolta (Convallaria majalis). Tämä kasvusto on säilynyt vuodesta toiseen samanlaisena. Kirjoittelin siitä vuosi sitten tässä blogissakin muiden värimuotojen yhteydessä.Vuorinen

Mikähän näitä muotoja aiheuttaa? Ilmiö syntyy, kun osasta kasvin lehteä viherhiukkaset puuttuvat ja jäljelle jää ikään kuin lehden pohjaväri. Viiruhelvellä vikaa on hyödynnetty ja saatu kaunis koristeheinä. Muita vastaavia hyödynnyksiä on ainakin kanukoilla ja kuuliljoilla. Onko kyseessä geenivirhe, joka aiheuttaa kyseisen värivian ja onko se periytyvä? Vai aiheuttaako sen jokin tauti, virus, sieni tai bakteeri? Hämärä muistikuva on jostain lukemastani kirjasta, että viruksilla olisi sormensa pelissä tässä asiassa. Jos joku tietää, niin otan mielelläni vastaan arvailuja ja tietoa. Sen verran nämä muodot kuitekin kiinnostavat ja mietityttävät. Onko joku löytänyt muiltakin kasveilta vastaavia ilmiöitä? Kuinka laajalla niitä esiintyy? Onko ne yleisiä? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.