Viikko 27: Metsäkamppisammal

’Kun aloittelin sammalharrastusta kymmenkunta vuotta sitten, ihmettelin tälle viikolle valitsemaani sammalta. Mikä ihmeen kamppisammal? Nimi kuulosti oudolta, samoin sammal. Kun sen sitten vihdoin löysin, valokuvasin sitä suurena harvinaisuutena ja mietin sen kasvupaikan luonnetta, lehden mallia ja pesäkkeen muotoa tarkkaan, että tunnistaisin sen seuraavallakin kerralla, kun se vastaan tulee. Enpä silloin arvannut kohdanneeni yhden maamme yleisimmistä sammalista. ’

Metsäkamppisammal on kuivilla paikoilla kasvava sirppimäinen sammal, jonka suikertavat versot peittävät mattomaisesti alleen sammalen kasvualustan. Verso on melko säännöllisesti haarainen. Pitkittäispoimuiset lehdet ovat aina sirppimäiset kaventuen teräväksi, pitkäksi ja hampaiseksi kärjeksi. Keskisuoni on ohut, mutta ylettyy lehden kärkeen. Sammalella on usein pesäkkeitä, jotka ovat käyriä.

Kamppisammal on kosmopoliitti eli sitä tavataan laajalti maapallolla. Suomessa sammalta on koko maassa hyvin yleisenä. Sen kasvupaikkoja ovat metsät, rannat, kalliot, lahopuu ja karike, joskus sen tapaa jopa paljaalta maalta.

2 thoughts on “Viikko 27: Metsäkamppisammal

  1. Kiitos hienosta blogista. Luen melkein joka postauksen ja paljon olisi kommentoitavaa.

    Keräilin viime syksynä melko summanmutikassa epifyyttisammalia järeiltä haavoilta. Lähestulkoon kaikki näytteeni olivatkin metsäkamppisammalta, kujasammalta, metsäsuikerosammalta tai lehtoritvasammalta…

  2. Hyvä juttu, jos olet saanut iloa blogista. Kommentit ovat aina tervetulleita. Niistä itsekin oppii. Kommentteja on tullut vähän ja silloin ajattelee, ettei blogi ehkä kiinnostakaan lukijoita. Tilasto kuitenkin kertoo, että lukijoita on ollut. Hyvää kesän jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.