Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
   
 

Piensienilajit

Etusivulle

Ohjeet

Päivitys: 24.3.2020

 
     
 

 

Luopioisista olen tähän mennessä löytänyt seuraavat piensienet. Suuresta osasta sieniä ja niiden isäntäkasveista on kerätty näytteet ja ne on toimitettu Helsingin Yliopiston Kasvimuseolle. Alueella on suuri määrä muitakin piensieniä, mutta ne odottavat edelleen löytämistä ja määrittämistä. Lista ja sivusto täydentyvät vähitellen. Virallisesti näitä lajeja kutsutaan tällä hetkellä parasiittisiksi piensieniksi, mutta käytän tässä kuitenkin pelkästään nimeä piensienet. Todellisuudessahan nämä ovat putkilokasvien loisia.

Tieteelliset nimet olen noukkinut verkossa olevalta Laji.fi- sivustolta, Index Fungorum- sivustolta tai kirjasta Härmät, noet, ruosteet (toim. Soili Stenroos, Teuvo Ahti ja Vanamo Salo). Osa suomalaisista nimistä saattaa olla omiani ja siksi vain viitteellisiä. Ne ovat 'lainausmerkeissä'.

Linkitetyistä lajeista olen tehnyt erillisen sivun, joilta löytyy kuvia, tuntomerkkejä, tietoja ja löytöpaikkakuvauksia.

Isäntäkasveiksi on merkitty ne putkilokasvilajit, joilta sieni on pääsääntöisesti löydetty, Luopioisista löydettyjä isäntäkasveja on linkitetty kasvisivuille ja päinvastoin siellä on linkit vastaaviin piensieniin tälle sivustolle. Linkittämättömät lajit kasvisivuilla tarkoittavat, että tällainenkin piensieni on olemassa tai että olen löytänyt tämän sienen muualta ja se on mahdollista löytää myös Luopioisista. Kaikista löydöistä ei valitettavasti ole kerätty näytettä. Tiedot perustuvat myös retkillä tehtyihin havaintoihin ja muistiinpanoihin.

Kaikki keräämäni näytteet olen lähettänyt Kasvimuseon näytekokoelmaan. Lajisivuilla olevat kuvat olen ottanut näytteeksi kerättävistä sienistä ja näytteen oikeellisuus on myöhemmin tarkastettu museolla.

Sienen nimen löytää helpommin sienen isäntälajin kohdalta, jossa on lueteltu kasvilta löydetyt piensienet. Myös tämän sisällysluettelon kautta laji löytyy.


 

 

 
   
 
 
Polkusarannoki tähtisaralla
 
Pajuntervatäplä tuhkapajulla