Maisema

maisema1

’Olen eilen ja tänään kierrellyt kanootilla Kukkia-järven rantamaisemissa. Päivät ovat olleet lämpimiä ja aurinkoisia niin kuin monet tämän komean kesän päivät. Kanootti on hiljainen ja helppo kulkuväline. Sillä pääsee lähelle ja sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei soutuveneellä tulisi lähdettyä. Lisäksi se on helppo siirtää auton katolla paikasta toiseen. Ylläoleva maisema oikeastaan kertoo kesästä kaiken. Maamme on kuuluisa tunasista järvistään, mutta vasta kun ulkomaalainen on sen itse kokenut, hän voi sen todella tietää. Monet ulkomaaliset ovatkin ihastuneet juuri tähän: järvimaiseman kauneuteen, raikkauteen ja hiljaisuuteen. Onhan se ylellisyyttä.

Kiersin tekemässä vesikasvien kartoitusta saarien sokkeloissa. Mitään erikoisen komeaa en löytänyt, mutta Kukkian erikoisuus ormio tuli vastaan useassakin kohtaa. Myös parin vuoden takainen keskustelunaihe karvalehti löytyi massaesiintymänä yhdestä pienestä lahdesta. Sen sijaan toinen järven erikoisuus raani ei esittäytynyt. En ole sitä nähnyt Kukkiassa kuin kerran ja nykyään silläkin paikalla on kesämökki. Tuossa kuvassa ei näy yhtään mökkiä. Jos kuvassa olisi ääni, niin naulaaminen ja sahaaminen kuuluisi, sillä mökkejä rakennetaan edelleen. Kuitenkin usean mökin käyttöaste on kovin pieni. Kun mökki on kerran rakennettu, paikkaa ei enää saa entiselleen eikä siihen rantaan voi kanootillaan laskea. Tällaisia rantautumispaikkoja on yhä harvemmassa. Järvemme olisivat matkailuvaltti, jos osaisimme niitä hyödyntää. Silloin kuitenkin pitää jättää rantoja vapaiksi retkeilijöiden rantautua.

Suomalainen maisema samaistetaan hyvin usein järvinäkymään. Meille pitäisi olla kunnia-asia, että pidämme maisemamme kunnossa.’ 

2 thoughts on “Maisema

  1. Täytyy vielä kiittää Luopioisten kasviston sivuja! Gradumailta on löytynyt joitakin sammalia, jotka pitäisi määrittää, ja verrattuna Helsingin yliopiston Pinkkaan, Luopioisten sivuilla on rutkasti paremmat kuvat! Jokin lehväsammal on vielä määrittelemättömänä maljassa, mutta eiköhän nimi sillekin tässä löydy. 🙂

    • Kiitos sinulle! On hyvä saada palautetta, ei tunnu niin yksinäiseltä tämä puurtaminen. Sivut on tehty käyttöön. Sammalsivuilla on pääasiassa Etelä-Suomen sammalia, mutta täydennän etsittävät listaan vähitellen myös pohjoisen lajeja. Heinäkuun alun retki Tsuomasvarrille oli vasta sellainen tutustumisretki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.