28: lehtovirmajuuri

virmajuuri1

’Tuo yläkuva ei varmaankaan vielä sano viikon kasvista mitään. Tuollaisia lehtiähän pusikot ovat täynnä. Mutta kuitenkin, kun katsoo vähän tarkemmin, niin eihän siinä olekaan pihlajanlehtiä ei vuohenputken eikä ketohanhikinkaan lehtiä. Tuolla lehdellähän on ihan omanlaisensa hieman kulmikkaat suurihampaiset päättöpariset lehdet. Kun sitten hiertää sormiensa välissä kasvin juuren yläosaa, niin tuntee hieman tympeän voimakkaan valeriaanan hajun.’

Lehtovirmajuuri (Valeriana sambucifolia) muistuttaa erehdyttävästi putkikasveja. Sen kukinto on samantyyppinen sarjakukinto, sen lehdetkin muistutavat joitain putkia ja sen kasvutapa ja -paikka on tyypillisiä putkikasveille, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Se kuuluu virmajuurikasveihin ja kun tarkkaan katsoo niin kukkaa kuin lehtiäkin, huomaa kyllä erot putkikasveihin.virmajuuri3

Lehtovirmajuuri samoin kuin harvinaisempi rohtovirmajuurikin (V. officinalis) ovat vanhoja rohdoksia. Molempien juuresta saadaan valeriaanaa kuivattamalla juuri ilmavassa paikassa.  Kissat tuo rohdoksen haju hullaannuttaa, joten kissojen ulottuville ei juuria pidä jättää. Ihmisille rohdos on hermoja rauhottava ja nukuttava kansanlääke. Tuskin kukaan enää virmajuuren juuria kerää tähän tarkoitukseen, mutta hauskahan sekin asia on tietää.

Viikon kasvia lehtovirmajuurta voi löytää koko maasta lehdoista, rannoilta, niityiltä ja hylätyiltä pelloilta. Merenrannoilla kasvaa sen toinen alalaji merivirmajuuri. Rohtovirmajuuri on harvinaisempi ja sen tapaa pientareilta asutuksen läheisyydestä. Kasvit erottaa toisistaan lehtien lehdykkäparien lukumäärän avulla.

Viikon kasvi kukkii paraikaa näyttävästi hieman punertavin kukin. Sen juuri otetaan talteen vasta syksyllä, kun se on imenyt kaiken voiman itseensä kesän aikana. Kissanomistajat älkööt siis vaivautuko tähän hommaan. Kaikki toki saavat etsiä ja katsella tätä kaunista heinäkuun alun kukkijaa.virmajuuri2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.