Lilavuokko

sinivuokko

’ Syksyn ruska alkaa olla jo takanapäin tältä vuodelta. Keltaiset koivut ovat pudottaneet lehtensä, haavat eivät enää havise eikä vaahteranlehdissäkään näy enää tervatäpläsienen koristelemia värikuvioita. Olemme tulleet syksyn tummimpaan aikaan, samalla kun alkoi myös talviaika. Metsä on kuitenkin edelleen täynnä värejä, ne on vain etsittävä, huomattava ja kumarruttava katsomaan. Lila on syksyn väri siinä missä keltainenkin. Lilaksi muuttuuvat monet maahan pudonneet lehdet, kun vesi liottaa niistä loputkin kirkkaat värit pois. Varsinkin useiden pajujen lehdissä on ennen maatumista voimakasta lilaa sävyä. Kuvassa on sinivuokon lehtiä. Uudet saman kesän lehdet ovat pieniä ja heleän vihreitä, uusia ja puhtaita. Vanhemmat lehdet ovat liloja. Tämä ei ole ruskaa. Lilanvärisiä lehtiä sinivuokolla on kaikkina vuodenaikoina, mutta ehkä ne helpoimmin huomaa syksyisin. Olen yrittänyt etsiä syytä tähän ilmiöön, mutta en ole löytänyt. Hämäläisessä metsässä kohtaa liloja sinivuokkoja melko usein eikä väri näytä ajan myötä häviävän tai hävittävän lehteä. Samassa verossa saattaa olla liloja lehtiä vuodesta toiseen. Sitä en ole seurannut, muuttuvatko ne keväällä vihreiksi ja taas syksyllä liloiksi tai kuolevatko lilat lehdet talvella ja menneen kesän uusista lehdistä syntyy uusia liloja lehtiä. Tämä voisi olla mielenkiintoinen tutkimuskohde näin harrastajalle ja luonnon aktiiviselle ihmettelijälle. Ken tietää kertokoon!’

3 thoughts on “Lilavuokko

 1. Hei!

  Blogisi kuuluu ehdottomasti lempilukemistooni netissä ja voipa sitä kiittää osittain siitäkin, että olen itse alkanut kirjoitella blogintapaista – niin kirjajuttuja, luontopohdiskelua kuin muutakin tunnelmointia.

  Näissä merkeissä kysyisin siis, olisiko sopivaa, jos (tietysti lupasi myötä!) laittaisin suosittelulinkin tähän blogiisi omalle sivulleni? Blogini osoite löytyy kommenttini tiedoista.

  Syysterveisin,
  LV/Horros

 2. Kävin tässä 23.4-2012 Karkun kirkon hautausmaalla. Samalla tulin huomanneeksi Lilan värisiä sinivuokkoja ensimmäisen kerran 52-vuoden ikäisenä. En havainnut lilanvärisiä lehtiä vaan vaaleanvihreitä lehtiä. Siellä ne lilat vuokot kasvoivat sulassa sovussa sinisten lajitovereidensa kanssa sekä valkovuokkojen. Maasto oli mäntykangas pohjainen jossa kasvoi kanervaa,mustikkaa ja puolukkaa. Missään muualla en ole kyseisiä vuokkoja tavannut.

 3. Sinivuokon kukan väri on hyvin vaihteleva. Oikeastaan se voi olla vitivalkoisesta syvään purppuraan. En tiedä, mistä värin vaihtelu johtuu eli onko syynä maaperän ravinteisuus tai kasvupaikan valoisuus vai mahdollisesti veden määrä. Luultavasti se on geneettistä, sillä ainakin valkoiset sinivuokot kasvavat vuodesta toiseen samalla alueella. Toisaalta kasvi on monivuotinen ja kukat voivat aina nousta samasta juurakosta. Lilanväriset kukat eivät ole kovin yleisiä. Kasvisivullani on kokoelma erivärisiä sinivuokkoja, jotka on kuvattu kaikki hyvin läheltä toisiaan (< 2 km). Lilanväriset lehdet ilmestyvät usein vasta syksyllä, enkä ole seurannut, liittyvätkö ne johonkin tiettyyn kukan väriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.