Maaliskuun sammal

Hämeenlahti

’Kun olen päivittäin koiran kanssa kierrellyt lähialueen rantoja ja metsiä, on yksi sammal noussut ylitse muiden, palmusammal (Climacium dendroides). Olkoon se siis maaliskuun sammal, vaikka monia muitakin oli tarjolla ajatuksissani.

Palmusammal on nimensä mukaisesti kuin pieni palmu. Se kasvattaa suikertavasta varresta pystyjä versoja, jotka muistuttavat pieniä puita tai pensaita. Aina näitä versoja ei muodostu ja silloin sammal onkin jo huomattavan paljon vaikeampi erottaa samanlaisista suikerosammalista tai vaikkapa seinäsammalesta. palmusammal2Sammalen voi löytää kosteilta rannoilta, luhtaniityiltä tai vanhoilta rantapelloilta, mutta toisinaan sen löytää jopa kallioilta ja pientareiltakin. Yläkuvan mukaisesti se kasvaa pieninä kasvustoina tiheässä ja peittää alleen muut pyristelijät. Kookkaana, jopa viisisenttisenä, se on voimakas ja näyttävä sammal, helppo myös tunnistaa.

Tätä sammalta tavataan koko maasta ja se on paikoin hyvinkin yleinen. Lapin tuntureilla se on vähäisempi. Näihin aikoihin se, niin kuin muutkin sammalet, aloittelee yhteyttämistä, kunhan lämpötila nousee nollan yläpuolelle. Tavallisiin kasveihin verrattuna sammalet säilyvät ympäri vuoden vihreinä ja ovat siksi valmiina ravinnontuotantoon heti kun se on mahdollista. Palmusammal tekee harvoin itiöpesäkkeitä, joten sen lisääntyminen jää lähes kokonaan suvuttoman lisääntymisen eli kasvun varaan. Niinpä mietityttää sen geeninvaihto. Kasvustothan ovat todennäköisesti yhtä ja samaa kloonia ja siksi geenistöltäänkin samanlaisia.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aluksi hieman matikkaa! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.